Wat is een talgkliercarcinoom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.

Een talgkliercarcinoom rondom het oog komt naar schatting 10 keer per jaar voor. En een talgkliercarcinoom op andere delen van de huid 30 keer per jaar. Talgkliercarcinoom is dus een zeldzame vorm van kanker.

Hoe ziet een talgkliercarcinoom eruit?

Een talgkliercarcinoom van de huid ziet er vaak uit als een geel of rood knobbeltje. Het knobbeltje kan een beetje gezwollen zijn. Meestal doet het geen pijn. 

Een talgkliercarcinoom van het ooglid ziet er vaak uit als hard, rood knobbeltje. Het kan er ook uitzien als een rood plekje op of vlakbij de rand van het ooglid. 

Een talgkliercarcinoom van het ooglid lijkt op andere oogaandoeningen die veel vaker voorkomen en onschuldiger zijn. Omdat een talgkliercarcinoom ook nog eens heel zeldzaam is, denken artsen bijna nooit meteen aan een talgkliercarcinoom. Hierdoor wordt een talgkliercarcinoom regelmatig pas laat ontdekt, en kunnen er al uitzaaiingen zijn. 

Oorzaken en risicofactoren van een talgkliercarcinoom

Hoe talgkliercarcinoom precies ontstaat, is niet bekend. Mensen met het Muir-Torre-syndroom hebben een grotere kans om talgkliercarcinoom te krijgen. Wanneer je eerder bestraling hebt gehad op je huid, heb je ook een iets grotere kans op talgkiercarcinoom.

Groei van een talgkliercarcinoom in het ooglid 

Een talgkliertumor in het ooglid kan zich uitbreiden naar het slijmvlies van het oog. En naar nabijgelegen delen van het gezicht of oog, zoals de traanklier, de oogkas of de sinussen (bijvoorbeeld de voorhoofdsholte). 

Groei van een talgkliercarcinoom op andere plekken in de huid 

Een talgkliercarcinoom van de huid kan dieper in de huid groeien. Wordt de tumor niet of te laat behandeld, dan kan het spierweefsel, kraakbeen of bot beschadigen.  

Uitzaaiingen van een talgkliercarcinoom

Een talgkliercarcinoom kan uitzaaien naar de lymfeklieren, of naar andere plekken in het lichaam zoals de lever, longen of hersenen. Ongeveer 1 op de 10 mensen met een talgkliercarcinoom krijgt uitzaaiingen.

Lees meer over uitgezaaid talgkliercarcinoom.

Onderzoeken bij een talgkliercarcinoom

De huisarts verwijst je meestal naar een dermatoloog of een oogarts, afhankelijk van waar de afwijking zit. Een dermatoloog is een arts die gespecialiseerd is in huidziekten. Een ander woord voor dermatoloog is huidarts.

De dermatoloog of de oogarts onderzoekt het verdachte knobbeltje of plekje en verwijdert een klein stukje weefsel uit het knobbeltje of plekje. Dat heet een biopsie. Het stukje weefsel (biopt) gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Een patholoog onderzoekt het stukje huid onder de microscoop. 

Voelt de arts tijdens het lichamelijk onderzoek een opgezette lymfeklier, dan volgt nog een echografie. Hiermee kan de arts onderzoeken of het een uitzaaiing is. Na de echografie kan nog een punctie, een CT-scan, een MRI-scan of een PET-CT-scan nodig zijn. 

Lees verder over onderzoeken bij talgkliercarcinoom

De behandeling van een talgkliercarcinoom 

De oogarts of dermatoloog kan een talgkliercarcinoom bijna altijd helemaal verwijderen. De kans op genezing is groot. 

Behandelen is belangrijk, een talgkliercarcinoom kan namelijk doorgroeien in andere weefsels en deze beschadigen.

Een operatie is de meest voorkomende behandeling bij een talgkliercarcinoom. Soms is bestraling of chemotherapie mogelijk.

Lees verder over de behandeling van talgkliercarcinoom.

Kans op terugkeer na de behandeling

Een talgkliercarcinoom kan terugkomen na behandeling. Dit gebeurt voornamelijk bij talgklierkanker rondom het oog. Je kunt dan opnieuw behandeld worden.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Drs. Ronald de Keizer

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

illustratie-arts-vrouw

Eva Huis-In 't Veld

Dermatoloog in opleiding, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2021