Ziekenhuizen voor talgkliercarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met een talgkliercarcinoom van de huid kom je meestal eerst bij een dermatoloog (huidarts) terecht. Als het nodig is, verwijst deze je naar een oogarts.

Bij een afwijking aan het ooglid, verwijst de huisarts je meestal direct naar de algemene oogarts.

Soms stuurt de dermatoloog of oogarts je voor behandeling door naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Dit hangt af van de plek van het talgkliercarcinoom en hoe uitgebreid de ziekte is.

Kies een ziekenhuis dat ervaring heeft met talgkliercarcinoom

Omdat talgkliercarcinoom heel weinig voorkomt, is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat ervaring heeft met de behandeling ervan. Simpel gezegd: hoe vaker een arts (en een ziekenhuis) een behandeling doet: hoe beter hij of zij erin wordt.

Als patiënt is het niet gemakkelijk om te ontdekken hoeveel ervaring ziekenhuizen hebben met talgkliercarcinoom. Het is daarom belangrijk om dit goed te bespreken met je behandelend arts.

Vragen die je kunt stellen zijn:

  • Hoe bepaalt u welke behandeling het beste voor mij is? Overlegt u dat met collega’s en andere ziekenhuizen?
  • Heeft u ervaring met de behandeling van talgkliercarcinoom? Heeft dit ziekenhuis er veel ervaring mee?
  • Als ik een second opinion wil, bent u dan bereid daaraan mee te werken?

Talgkliercarcinoom in het hoofd-hals gebied

Heb je een talgkliercarcinoom op het hoofd of in de hals, dan kan de arts je voor de behandeling verwijzen naar een centrum met een multidisciplinair hoofd-hals team of een centrum dat Mohs-chirurgie aanbiedt. 

Talgkliercarcinoom op of in het ooglid

Is het talgkliercarcinoom nog beperkt tot de huid van de oogleden, dan kun je in elk ziekenhuis terecht voor de operatie.

Is het talgkliercarcinoom doorgegroeid in de oogleden, het oogslijmvlies of in de structuren rondom het oog of de oogkas, dan verwijst de dermatoloog of algemeen oogarts je naar een gespecialiseerde oogarts voor verder onderzoek en behandeling.

Je gaat dan naar 1 van deze ziekenhuizen:

  • Amsterdam UMC
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam

Deze ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in het verwijderen van ooglidkanker en oogkankers, en in hersteloperaties aan het ooglid en het oog.

Talgkliercarcinoom op een ander deel van de huid

De behandeling van een talgkliercarcinoom op een ander deel van de huid (dus niet op het hoofd of de hals), kan in elk ziekenhuis gebeuren.

Heb je een groot talgkliercarcinoom dat in omliggende weefsels is gegroeid, dan kan de arts je verwijzen naar een centrum dat uitgebreide huidkankerbehandelingen doet.

Een ziekenhuis kiezen

Met vragen over de keuze voor een ziekenhuis kun je terecht bij de Huidkanker Stichting, je huisarts of je zorgverzekeraar.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Drs. Ronald de Keizer

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

illustratie-arts-vrouw

Eva Huis-In 't Veld

Dermatoloog in opleiding, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2021