Wat is een plaveiselcelcarcinoom (van de huid) ?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kwaadaardig plekje in de huid. Het is een vorm van huidkanker. Een ander woord is cutaan plaveiselcelcarcinoom. Cutaan betekent in de huid.

Een plaveiselcelcarcinoom kan ook op een andere plek ontstaan dan in de huid. Op deze pagina’s gaat het alleen om plaveiselcelcarcinoom van de huid: de vorm die in de huid voorkomt.

Er zijn ook andere vormen van huidkanker, zoals melanoom en basaalcelcarcinoom.

Lees op deze pagina over:

Hoe herken je een plaveiselcelcarcinoom?

Een plaveiselcelcarcinoom kan eruitzien als een bleekroze, ruw knobbeltje. Het wordt langzaam groter en doet soms pijn.

Het plekje kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt. Of als een ruwe plek die hard aanvoelt. Of als een grotere wrat.

Lees verder over hoe een plaveiselcelcarcinoom eruitziet.

Vooruitzichten bij plaveiselcelcarcinoom

De vooruitzichten bij plaveiselcelcarcinoom zijn goed. Bijna alle mensen met een plaveiselcelcarcinoom worden weer beter. Tien jaar na de diagnose zijn meer dan 9 van de 10 mensen met plaveiselcelcarcinoom nog in leven.

Plaveiselcelcarcinoom is goed te behandelen. De arts kan het plekje vaak helemaal weghalen. De meeste mensen hebben geen uitzaaiingen. Als je wel uitzaaiingen hebt, is dat meestal in de lymfeklieren. Die kan de arts goed behandelen.

Bekijk de overlevingscijfers van plaveiselcelcarcinoom.

Oorzaken en risicofactoren van plaveiselcelcarcinoom

De belangrijkste oorzaak van plaveiselcelcarcinoom is uv-straling. Bijvoorbeeld uv-straling van de zon of van de zonnebank. Daarom zit een plaveiselcelcarcinoom vaak op een plek die jarenlang veel zon heeft gehad. Zoals het gezicht, de hals, de onderarmen en de handen.

Er zijn ook andere risicofactoren die de kans groter maken dat je plaveiselcelcarcinoom krijgt. Zoals een lichte huid. Of sommige erfelijke ziektes.

Lees verder over de risicofactoren van plaveiselcelcarcinoom.

Uitzaaiingen van plaveiselcelcarcinoom

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen losraken van de tumor en verder groeien in een ander deel van het lichaam. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Bij plaveiselcelcarcinoom komt dat heel weinig voor, bij ongeveer 4 van de 100 mensen met een plaveiselcelcarcinoom zijn er uitzaaiingen bij de diagnose.

Voorstadium van plaveiselcelcarcinoom

Er zijn 2 huidafwijkingen die soms plaveiselcelcarcinoom worden: actinische keratose en de ziekte van Bowen. Deze afwijkingen heten ook wel het voorstadium.

Lees verder over het voorstadium van plaveiselcelcarcinoom.

Onderzoeken bij plaveiselcelcarcinoom

De huisarts onderzoekt het plekje op je huid om te kijken of het kanker kan zijn. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar een dermatoloog in het ziekenhuis. Een dermatoloog is een huidarts.

De huisarts of de dermatoloog verwijdert soms een klein stukje uit het plekje. Dat heet een biopsie. Het stukje weefsel (het biopt) gaat naar het laboratorium voor onderzoek.

Lees verder over onderzoeken bij plaveiselcelcarcinoom.

Behandelingen van plaveiselcelcarcinoom

Meestal snijdt de arts het plaveiselcelcarcinoom weg. Bestraling kan ook een behandeling zijn bij plaveiselcelcarcinoom.

Lees verder over de behandeling bij plaveiselcelcarcinoom.

Na de behandeling van plaveiselcelcarcinoom

Je kunt na de behandeling opnieuw een plaveiselcelcarcinoom krijgen. Op dezelfde plek, of op een andere plek. Daarom is het goed om je huid zelf in de gaten te houden. Kijk eens in de 3-6 maanden of je veranderingen ziet.

Ook is het slim om niet veel en niet lang in de zon te zitten. En om je huid goed in te smeren met zonnebrandcrème en te beschermen tegen zonnestralen. Zeker als je een lichte huid hebt.

Lees verder over na de behandeling van een plaveiselcelcarcinoom.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die plaveiselcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022