Informatie over de huid en plaveiselcellen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De huid is het grootste orgaan dat je hebt. De huid bestaat uit meerdere lagen met verschillende soorten cellen. Zoals plaveiselcellen, de cellen waaruit een plaveiselcelcarcinoom ontstaat.

De huid bestaat uit verschillende cellen

De buitenste laag van de huid heet de opperhuid (1). In de opperhuid zitten vooral verhoornde cellen. Dit heet de hoornlaag (4) van de huid. Onder de hoornlaag zitten nog 2 andere lagen: een laag met plaveiselcellen (5) en een laag met basaalcellen (6).

Doorsnede van de huid

1: opperhuid, 2: lederhuid, 3: bindweefsel, 4: hoornlaag; 5: laag met plaveiselcellen, 6: laag met basaalcellen, 7: haar

Plaveiselcellen

De basaalcellen delen zich voortdurend. Zo ontstaan nieuwe huidcellen, die zich voor een groot deel doorontwikkelen tot plaveiselcellen. De plaveiselcellen verhoornen en sterven af. Ze vallen dan als schilfertjes van je huid.

Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de plaveiselcellen van de opperhuid.

Huidtypen

Er zijn 6 huidtypen. Niet iedereen heeft hetzelfde huidtype. Als je een lichtere huid hebt (huidtype 1 en 2), heb je meer kans op een plaveiselcelcarcinoom dan als je een donkere huid hebt. Welk huidtype je hebt, is erfelijk bepaald.

Als je huidtype 1 of 2 hebt, verbrand je snel en word je niet makkelijk bruin. Je hebt dan niet alleen een lichte huid, maar waarschijnlijk ook rossig of blond haar en lichte ogen. Ook sproeten komen vaak voor bij mensen met huidtype 1.

Kijk op de website van patiëntenorganisatie HUKAs: Welk huidtype heb jij?

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die plaveiselcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022