Wat is de palliatieve fase?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De palliatieve fase begint op het moment dat duidelijk wordt dat je niet meer beter kunt worden. De palliatieve fase kan kort of lang duren: van dagen tot enkele maanden of jaren.

Palliatieve zorg

In de palliatieve fase kun je palliatieve zorg krijgen. Dat is zorg en ondersteuning op allerlei gebieden van het leven: lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel. Deze zorg heeft als doel om je leven nog zo aangenaam mogelijk te maken. Ook je naasten kunnen hulp of ondersteuning krijgen.

Soms zijn ook nog een of meer palliatieve behandelingen mogelijk. Die zijn dan gericht op het remmen van de ziekte en op het verminderen van lichamelijke klachten. Je kunt er niet meer door genezen.

Je arts zal je begeleiden bij het maken van keuzes over de behandeling. Je beslist samen met je arts welke zorg het beste bij je past. Uiteindelijk bepaal je zelf wat er gebeurt. Lees hoe je invloed kunt houden op de zorg die je krijg en welke vragen je kunt stellen over de behandeling.

De infolijn vertelt welke palliatieve behandelingen mogelijk zijn

Palliatieve terminale zorg

In de laatste fase van je leven kun je palliatieve terminale zorg krijgen. Deze fase begint als de arts inschat dat je nog ongeveer 3 maanden te leven heeft. De laatste fase kan in werkelijkheid ook (veel) korter of langer duren.

Een team van zorgverleners en/of vrijwilligers probeert ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk lijdt en je leven goed kunt afronden. Je naasten kunnen ook hulp of ondersteuning krijgen.  

José over niet meer beter worden

José (63) heeft uitgezaaide eierstokkanker en wordt niet meer beter. Hoe gaat ze ermee om en hoe lukt het haar om toch nog te genieten? 'Wat morgen gebeurt, weet niemand.' Bron video: overpalliatievezorg.nl

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2018