Na de dood

Opslaan

Als je overleden bent, word je lichaam goed en zorgvuldig verzorgd. Een ander woord hiervoor is ‘afleggen’. Dat kan gedaan worden door mensen van de uitvaartonderneming als je thuis overleden bent. Je naasten kunnen daarbij helpen, als ze dat willen.

De laatste verzorging bestaat onder andere uit:

  • wassen van het lichaam
  • sluiten van de ogen

Ook word je aangekleed. Je hebt daar misschien zelf vooraf kleding voor uitgekozen. Eventueel kan iemand je gezicht scheren, je nagels knippen of je haren in model brengen. 

Vaak hebben stervenden hun kunstgebit in de laatste dagen of uren uitgedaan vanwege irritatie. Het gebit kan het beste weer ingebracht worden kort na het overlijden.

Opbaren

Na het overlijden kun je thuis, in een rouwcentrum of in het verzorgings- of verpleeghuis worden opgebaard tot het moment van de uitvaart.   

Het kan zijn dat er thuis een koeling nodig is. Deze kan bij je thuis geïnstalleerd worden. Een koeling maakt wel wat lawaai. Eventueel kan hij overdag uitgezet worden. 

Het klinkt naar, maar het kan zijn dat er van de overledene luchtjes vrijkomen. Wierook, absorberende korrels of een speciale spray kunnen nare geuren voorkomen.

Uitvaart

Volgens de wet moet je op zijn vroegst na 48 uur en op zijn laatst binnen 6 (werk)dagen begraven of gecremeerd worden.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.