Rouwverwerking

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Voor nabestaanden is een sterfgeval een aangrijpende gebeurtenis. Iedereen beleeft dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Sommige mensen zoeken hulp om hun verdriet te verwerken. Andere verwerken het liever alleen.

Soms weet je niet wat je met je gevoelens en gedachten moet. Hieronder staat een aantal tips:

  • Neem de tijd
  • Geef emoties de ruimte
  • Herinneringen kunnen helpen
  • Zorg goed voor jezelf
  • Praat met anderen
  • Ga naar je huisarts als dat nodig is

rouw

Neem de tijd

Gun jezelf de ruimte en de tijd om verdriet te hebben, boos te zijn, iemand te missen. Die tijd heb je nodig om een nieuw evenwicht te vinden. Na verloop van tijd kun je merken dat herinneringen minder pijnlijk worden. Hoe lang dat duurt, is voor iedereen verschillend.

Geef emoties de ruimte

Iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op zijn eigen manier. Sta jezelf toe om te rouwen op een manier die bij je past.

Herinneringen kunnen helpen

Je hebt misschien veel herinneringen. Of foto’s of spullen van de overledene die herinneringen oproepen. Het kan helpen als je bedenkt wat je daarmee wilt doen. Ook kun je deelnemen aan herdenkingsbijeenkomsten.

Zorg goed voor jezelf

Rouwen kost veel energie. Goed slapen en eten is dan belangrijk. Probeer ook af en toe te ontspannen. Doe dingen die je vroeger prettig vond, ook al heb je er nu geen zin in, bijvoorbeeld afspreken met vrienden, sporten, wandelen of winkelen. 

Praat met anderen

Misschien vind je het moeilijk om over je gevoelens of gedachten te praten. Of je hebt daar geen zin in. Toch kan het goed zijn. Vaak helpt het mensen als zij over hun verlies praten. Bijvoorbeeld met een familielid, vriend of huisarts. Het is belangrijk dat je die persoon vertrouwt. 

Soms lijkt het alsof anderen niet met je willen praten. Misschien vinden zij het moeilijk om te beginnen over je verlies. Het kan helpen als je er zelf over begint.

Als praten niet lukt, ga dan bijvoorbeeld wandelen met iemand. Of samen koken en eten.

Vraag je huisarts om hulp

Ben je ziek van verdriet? Eet of slaap je slecht? Of heb je een ander probleem? Maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je verder helpen. Als je dat wilt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een rouwtherapeut of geestelijk verzorger.

Soms kun je onenigheid krijgen met je familie of vrienden over de manier waarop je rouwt. Dat kan heel zwaar voor je zijn. Ook dan kan een afspraak met je huisarts goed zijn. Hij of zij kan naar je verhaal luisteren en je verder helpen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2018