Omgang met familie, vrienden en bekenden

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Het bericht dat je niet meer zult genezen zal mensen om je heen ook raken. Misschien verandert je relatie met familie, vrienden en bekenden.  Met sommige mensen kan het contact intensiever worden, met anderen juist afstandelijker.

Een minder goed contact kan door verschillende dingen komen. Het kan zijn dat mensen niet weten hoe zij moeten reageren op het slechte nieuws. Of omdat ze zich onzeker voelen hoe ze zich moeten gedragen. Anderen vinden het misschien te confronterend en trekken zich daardoor terug.

Het kan ook zijn dat je zelf heel anders reageert dan vroeger. Door de ziekte of doordat je zoveel heeft meegemaakt. Hierdoor kunnen bekenden je misschien minder goed begrijpen of omgekeerd. 

Als goede vrienden of familie afhaken

Soms haken mensen die dichtbij je staan af. Misschien voel je je hier boos of verdrietig over. Het kan ook een eenzaam gevoel geven. Erover praten kan soms helpen, anderen kunnen je steun geven. Accepteren en loslaten kan ook rust geven. Het is vaak niet makkelijk, maar uiteindelijk kan het de beste manier zijn om met de situatie om te gaan. 

Zelf afstand nemen

Je kunt ook zelf ervoor kiezen om afstand te nemen van bepaald mensen. Wie is er nog belangrijk voor je en wie is minder belangrijk? Hierin keuzes maken kan helpen om de tijd die je nog hebt zo prettig mogelijk door te brengen.

Misschien voel je de behoefte om weer in contact te komen met iemand met wie je ruzie had. Of wil je iemand nog iets meegeven op grond van je levenservaring. Het kan prettig zijn om dit soort losse eindjes af te hechten.

Tips:

  • Als je met iemand contact wilt houden, maak dat dan duidelijk aan die persoon. Zeg bijvoorbeeld dat je hoopt dat iemand iets van zich laat horen of binnenkort langskomt.
  • Wacht niet altijd tot iemand je opbelt. Wees niet bang om zelf het initiatief te nemen.
  • Probeer belangstelling op te brengen voor het leven van de mensen met wie je contact wilt houden.
  • Soms komen mensen met verhalen aan over anderen die ook een ernstige ziekte hebben en die wel beter werden. Of nog zieker waren. Als je dit vervelend vindt, geef dit dan duidelijk aan.   
  • Voorkom dat je in een situatie belandt waaraan je eigenlijk geen behoefte hebt. Probeer tijdig 'nee' te zeggen. Dat kan in het begin moeilijk zijn, maar het wordt makkelijker als je het vaker doet.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2018