(Praktische) zaken regelen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door praktische zaken in jouw laatste levensfase op tijd te regelen kun je ervoor zorgen dat de dingen gaan zoals jij wilt. Het kan je ook rust geven. Heb je hierbij advies of hulp nodig, bespreek dit dan met je huisarts of maatschappelijk werker. 

Je kunt verschillende dingen regelen voor als je gaat overlijden:

Of lees op de website van de Rijksoverheid waar je allemaal aan kunt denken.

Geldzaken regelen

Heb je een partner en/of kind(eren)? Dan kan het rust geven als je weet dat je hen financieel goed achterlaat. Misschien moet je daar nog een aantal dingen voor regelen. Voor informatie, adviezen en tips kun je kijken op de website Wijzer in geldzaken (dossier overlijden) of de website van het Nibud. Je kunt ook hulp van een financieel adviseur vragen.

Een testament of codicil opstellen

In een testament of codicil schrijf je op wat er na je dood met je eigendommen moet gebeuren. Hier leggen we uit wat het verschil is:

Testament

In een testament leg je vast aan wie je je geld en bezittingen wilt nalaten. Als er geen testament is, dan regelt de wet wat er met een nalatenschap gebeurt. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een niet-geregistreerde partner of een goede vriend(in) niets erft en de naaste familie alles. 

Een testament regel je bij de notaris. Je kunt het daar ook laten aanpassen. In een testament kunnen ook wensen voor de uitvaart staan. 

Heb je een partner en kinderen, dan is het aan te raden dat je partner ook een testament opmaakt. Lees meer over een testament op notaris.nl.

Codicil

In plaats van een testament, kun je ook een codicil opstellen. Hierin kun je aangeven hoe je je inboedel, sieraden en andere kostbaarheden wilt verdelen over nabestaanden. En wat je wensen voor de uitvaart zijn. Nalaten van geld kan niet via een codicil.

Een codicil moet met de hand geschreven zijn. Er moet een datum onderstaan en je handtekening. Voor een codicil heb je geen notaris nodig. Lees meer over een codicil op Erfwijzer.nl

Opschrijven wat je wel en niet wilt in de laatste fase van je leven

Je kunt bespreken en opschrijven wat je wel en niet wilt in de laatste dagen/weken van je leven. Bijvoorbeeld welke behandelingen je wel of juist niet wilt en wie je wettelijk vertegenwoordiger is. Zo bepaal jij zelf welke zorg je tijdens de laatste fase van je leven krijgt. Een wilsverklaring is hierbij belangrijk. 

Sommige mensen willen graag thuis sterven, anderen kiezen bijvoorbeeld voor een hospice. Het is belangrijk om met je naasten, je huisarts en/of de thuiszorg te praten over wat jij wilt en wat de mogelijkheden zijn. 

Zeggen/opschrijven wat je wensen zijn voor je uitvaart

Misschien wil je je eigen uitvaart regelen, of een deel daarvan. Dan kun je contact opnemen met een uitvaartondernemer. Je kunt je wensen ook bespreken met je naasten. Lees ook: Wat kan ik regelen voor mijn eigen uitvaart?

Zorgen dat je gegevens van internet gehaald kunnen worden

Misschien zit je op Facebook of Twitter, ben je klant van een online winkel of heb je een abonnement op een digitale krant. Al die accounts en abonnementen zijn je digitale nalatenschap. 

Voor nabestaanden is het een hele klus om jouw gegevens weg te halen van internet. Je kunt zelf voor je overlijden een aantal zaken regelen waardoor dit straks voor je nabestaanden makkelijker is. 

Tip: DELA heeft een handige checklist die je hierbij kan helpen. Je kunt ook kijken op de website van Notaris.nl

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022