Lotgenotencontact

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je ongeneeslijk ziek, dan kan het helpen om te praten met mensen die in dezelfde situatie zitten. Zij begrijpen wat je doormaakt en kunnen je steunen of tips geven. 

Niet iedereen heeft behoefte aan lotgenotencontact. Sommige mensen gaan zich er juist slechter door voelen. Het is goed om te kijken of het bij je past.

Lotgenoten vinden op kanker.nl

Kanker.nl heeft een online community. Wil je deelnemer worden van onze community? Maak dan een account aan op kanker.nl.

Met een account kun je andere mensen met kanker vinden die ongeneeslijk ziek zijn. Heb je je profiel ingevuld? Ga dan via de lotgenotenzoeker op zoek naar mensen zoals jij.

Gespreksgroepen (forums) op internet

Als je een account hebt, kun je terecht bij de gespreksgroep 'omgaan met niet meer beter worden'. Daar kun je ervaringen lezen van andere mensen met kanker die niet meer kunnen genezen. Misschien herken je hun ervaringen, of hebben ze tips. Je kunt ook zelf je ervaringen delen, of reageren op ervaringen van anderen.

Soms heeft een patiëntenorganisatie ook een forum of een besloten Facebook-groep. 

Lotgenoten vinden via een patiëntenorganisatie

Er bestaan verschillende patiëntenorganisaties voor mensen met kanker. Je kunt daar terecht voor informatie, steun en lotgenotencontact.

Bijeenkomsten voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn

Op verschillende plekken in Nederland worden bijeenkomsten georganiseerd voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Ook naasten zijn welkom. Er worden onderwerpen besproken als:
•    Wat kan er allemaal gebeuren?
•    Welke zorg is er mogelijk?
•    Wat kun je allemaal regelen?
•    Rouw en rouwverwerking

Op zo'n bijeenkomst ontmoet je andere mensen met een levensbedreigende ziekte en hun naasten. Vaak zijn er ook diverse hulpverleners aanwezig die je informatie en advies kunnen geven. Wil je alleen luisteren? Ook dan ben je welkom.

IPSO centra voor leven met en na kanker

Voor lotgenotencontact kun je ook terecht in een IPSO centrum voor leven met en na kanker. Je kunt daar gewoon eens binnenlopen voor een kop koffie of thee, of om je verhaal te doen. De meeste vrijwilligers die daar werken hebben zelf kanker gehad en kunnen goed luisteren.

Er zijn verschillende IPSO Centra, verspreid over het land. Informeer of ze een lotgenotengroep hebben waar jij aan mee kunt doen. Of bekijk de activiteitenkalender op hun website. Ze organiseren regelmatig ontspannende of creatieve activiteiten, zoals yoga, mindfulness of schilderen.

Vind een IPSO centrum voor leven met en na kanker bij jou in de buurt.

Naar een IPSO centrum voor leven met en na kanker

In Nederland zijn ruim 80 Centra voor leven met en na kanker voor (ex-)patiënten, naasten en nabestaanden.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019