Tips voor ontspanning

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Omgaan met het feit dat je niet meer beter wordt, kan spanning geven. Als je voortdurend ongerust en bezorgd bent, neemt je spierspanning toe. Dat gebeurt ook als je pijn hebt. Van die spanning kun je erg moe worden.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt ontspannen. Misschien vind je het prettig om te praten of te schrijven over je ervaringen. Of je leest graag hoe mensen die in vergelijkbare situaties zitten het ervaren. Ook lichamelijke activiteiten, yoga of ontspanningsoefeningen kunnen helpen om te ontspannen. Probeer een manier te vinden die goed bij je past.

Hieronder volgen een aantal tips om te ontspannen:

Praat over wat je bezighoudt

  • Het kan prettig zijn om te praten over je ziekte en de gevolgen ervan. Dat kan met iemand uit je naaste omgeving, maar ook met iemand die minder dichtbij staat. Bijvoorbeeld een medepatiënt. Lees hoe je in contact kunt komen met lotgenoten.
  • Je kunt ook terecht bij een geestelijk verzorger. Daar hoef je niet gelovig voor te zijn.
  • In een inloophuis kun je praten met lotgenoten. je kunt daar binnenlopen voor een kop koffie of thee. Vind een inloophuis bij jou in de buurt.
  • Netwerken palliatieve zorg organiseren soms Cafés Doodgewoon. Dit zijn bijeenkomsten waarin je informatie krijgt over een thema dat relevant is in de palliatieve fase. Je kunt daar met lotgenoten over doorpraten. Kijk voor de mogelijkheden bij het netwerk in je regio.
  • Je kunt ook bellen met de Luisterlijn.

Tips voor hoe je dingen bespreekbaar kunt maken vind je op de website Pal voor u en op de website Ik wil met je praten.

Ga op zoek naar afleiding en ontspanning

  • Luister naar muziek waar je rustig van wordt. Er bestaat muziek die speciaal gemaakt is voor ontspanning. Je kunt deze muziek kopen op cd of downloaden via internet.
  • Zoek een activiteit die voor afleiding zorgt. Ook al is dat maar voor korte tijd. Denk bijvoorbeeld aan lezen, een film kijken of wandelen.
  • Verschillende organisaties bieden aangepaste uitstapjes of vakanties aan. Wil je nog ergens heen, dan kun je gebruik maken van de wensambulance.
  • Ook als je geen zin hebt in afleiding, probeer dan toch iets te doen. Vaak leidt het je toch af.
  • Een inloophuis organiseert regelmatig ontspannende activiteiten en verwenactiviteiten, zoals yoga en massage. Vind een inloophuis bij jou in de buurt.

Zoek hulp

  • Denk niet te snel dat er aan je probleem toch niets te doen is. Vaak zijn er wel mogelijkheden, zodat je je beter gaat voelen. Je arts kan je bijvoorbeeld iets voorschrijven om redelijk te kunnen slapen, zodat je niet zo moe bent. Hij of zij kan je zo nodig verwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners, online cursussen of groepscursussen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2018