De laatste fase in een zorginstelling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kun of wil je niet thuis sterven, dan kun je terecht in een zorginstelling. Je kunt zo’n instelling vaak vooraf bezoeken, om te kijken wat het beste bij je past. Overleg ook met je naasten en (huis)arts wat het beste voor je is.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • een hospice of bijna-thuis-huis
  • een verpleeghuis met een palliatieve afdeling
  • een woonzorgcentrum

Bij je beslissing kunnen meespelen:

  • hoe de sfeer is
  • of er voldoende privacy is
  • de zorg die je er kunt krijgen
  • de afstand voor familie en vrienden
  • of je je eigen huisarts houdt of niet

Via de palliatieve zorgzoeker vind je zorginstellingen bij jou in de buurt.

Hospice of bijna-thuis-huis

Hospices en bijna-thuis-huizen zijn kleine instellingen die zich speciaal richten op de verzorging van patiënten in hun laatste levensfase. Lees meer over hospices en bijna-thuis-huizen.

Verpleeghuis met palliatieve afdeling

In een verpleeghuis wonen vooral mensen die altijd zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen die lijden aan dementie of gehandicapt zijn geraakt door een beroerte. Er werken allerlei zorgverleners, zoals artsen, verpleegkundigen, psychologen en fysiotherapeuten. Meestal zijn er ook vrijwilligers. 

Veel verpleeghuizen hebben een aparte afdeling met eenpersoonskamers, speciaal voor mensen die binnenkort zullen sterven. Je hebt er privacy en rust. Je kunt daar terecht als je niet al in het verpleeghuis woont, dus als je daar alleen het laatste stuk van je leven wilt doorbrengen. 

Woonzorgcentrum (voorheen verzorgingshuis)

Sommige verzorgingshuizen bieden palliatieve terminale zorg, óók voor mensen die daar niet al wonen. In een woonzorgcentrum gaat alles bijna net alsof je thuis bent. ‘Thuis’ is dan je kamer of appartement. Je hebt daar alles wat je nodig hebt, zoals een hoog-laagbed, en een wc en douche die je makkelijk kunt bereiken. Je wordt verzorgd door professionele zorgverleners en vrijwilligers. De medische zorg loopt via je eigen huisarts.  

Overlijden in het ziekenhuis

Soms overlijden mensen in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat ze na opname in het ziekenhuis niet meer terug kunnen naar hun huis of zorginstelling.  

Mensen die gaan sterven krijgen in het ziekenhuis bijna altijd een eigen kamer. Meestal kan de naaste familie dag en nacht op bezoek komen. Soms kunnen familieleden ook blijven logeren. 

Sommige ziekenhuizen hebben een speciale afdeling voor patiënten in hun laatste levensfase. Zo’n afdeling ziet er wat huiselijker uit. De zorg is speciaal gericht op deze patiënten. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023