De laatste fase in een hospice of bijna-thuis-huis

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is thuis sterven onmogelijk en wil je toch graag sterven in een zo huiselijk mogelijke omgeving? Dan komt een bijna-thuis-huis of hospice het dichtst in de buurt. 

Dit zijn kleine instellingen die zich speciaal richten op de verzorging van patiënten in hun laatste levensfase. Meestal zijn er 3 tot 8 kamers. De bewoners en hun naasten kunnen de woonkamer en de keuken gebruiken. De naasten zijn dag en nacht welkom en kunnen vaak ook blijven slapen. In de meeste bijna-thuis-huizen en hospices is zelfs een (klein) huisdier welkom. 

Ga voor een overzicht van hospicevoorzieningen in je buurt naar de website van het netwerk palliatieve zorg in je regio. 

Op Zorgkaart Nederland kun je lezen wat mensen vinden van de verschillende hospices.

Wat is het verschil tussen een bijna-thuis-huis en een hospice?

  • In een bijna-thuis-huis doen vrijwilligers de dagelijkse verzorging. Zij zorgen voor je eten, helpen je naar het toilet en komen langs voor een praatje. Uiteraard kunnen ook je familieleden dit blijven doen. Voor verpleegkundige taken komt de thuiszorg (dagelijks) langs. Je eigen huisarts blijft betrokken bij de medische zorg.
  • In een hospice werken verzorgenden, verpleegkundigen en vaak ook een of meer artsen. Daardoor is er 24 uur per dag professionele hulp aanwezig. Vrijwilligers bieden algemene ondersteuning zoals koffie en thee brengen, maaltijden verzorgen en voorlezen.   

Meestal komen mensen terecht in een bijna-thuis-huis of hospice via hun  zorgverlener. Bijvoorbeeld een arts, verpleegkundige of maatschappelijk werker. Je kunt ook zelf contact opnemen met een instelling. 

Quote Liesbeth, verpleegkundige

Quote: overpalliatievezorg.nl

Tijdelijk verblijf ook mogelijk

De meeste mensen gaan naar een bijna-thuis-huis of hospice om te sterven. Je kunt ook voor een tijdelijk verblijf kiezen om je partner en/of familie even te ontlasten. Of om bijvoorbeeld de (gespecialiseerde) arts van het hospice te vragen je pijnklachten te behandelen. Daarna kun je alsnog thuis sterven.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020