Gevoelens en emoties na het slechte nieuws

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Misschien was je vanaf het begin optimistisch gestemd over het verloop van je ziekte. Of je hield meteen al rekening met slechte berichten. Het kan ook zijn dat je verwachtingen en gedachten over het verloop van je ziekte schommelden tussen hoop en wanhoop. Dan blijkt het (toch) niet goed te gaan. De dokter vertelt je dat je niet meer beter zult worden.

Schok

Wanneer iemand hoort dat hij niet meer kan genezen, kan dit een enorme schok zijn. Mensen reageren hier heel verschillend op. De een is erg bang, de ander vooral ontzettend kwaad, weer een ander is verdoofd door het nieuws. Alles lijkt misschien in één klap zinloos geworden. Het kan ook zijn dat de boodschap eerst nog niet goed tot je doordringt. Het besef komt dan beetje bij beetje.

Wat kan helpen?

De eerste tijd na het slechte nieuws is voor de meeste mensen een heftige periode. Het lijkt of je geen grip meer hebt op je leven. Wat kan dan helpen? 

Erover praten

Als je daar behoefte aan hebt, praat dan over wat je doormaakt. Dat kan met iemand uit je naaste omgeving, bijvoorbeeld je partner of een goede vriend(in). Of met iemand die iets verder van je afstaat, bijvoorbeeld iemand van een patiëntenorganisatie of een geestelijk verzorger.

Ook praten met andere mensen die ongeneeslijk ziek zijn, kan misschien helpen. Lees meer over lotgenotencontact.

Erover schrijven

Wil je het liever voor jezelf houden, probeer er dan eens wat over op te schrijven. Vaak helpt het om onder woorden te brengen wat er in je omgaat. Dan kun je er even wat afstand van nemen.

Het kan ook prettig zijn om een blog bij te houden. Hierdoor kun je je uiten en tegelijkertijd mensen om je heen op de hoogte houden van je situatie. Lees meer over bloggen op kanker.nl

Wie kan helpen?

Gevoelens van angst en somberheid zijn normaal. Heb je erg veel last van deze gevoelens, dan kun je dit bespreken met je arts, een verpleegkundige of verzorgende. Andere zorgverleners die kunnen helpen zijn een (medisch) maatschappelijk werker, een geestelijk verzorger of een psycholoog. 

In gesprekken met hulpverleners kan de Lastmeter je helpen. Zie de link hieronder.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2018