Euthanasie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Euthanasie is een vorm van levensbeëindiging. Het wordt op verzoek van de patiënt uitgevoerd door een arts. Ook als een patiënt niet op korte termijn zal overlijden, is euthanasie soms mogelijk. 

Euthanasie moet zorgvuldig gebeuren, maar is niet strafbaar mits uitgevoerd door een arts. Wel gelden er voorwaarden, zodat euthanasie zorgvuldig wordt toegepast:

  • Het gaat om een vrijwillig, weloverwogen en duurzaam verzoek.
  • Het gaat om uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt, naar heersend medisch inzicht.
  • De arts raadpleegt ten minste één andere, onafhankelijke arts.
  • Het beëindigen van het leven wordt medisch zorgvuldig uitgevoerd: de patiënt wordt eerst met medicijnen in slaap gebracht en krijgt daarna een spierverslapper.

Ondraaglijk lijden

Bij verzoeken om euthanasie is niet altijd duidelijk wat ‘ondraaglijk lijden’ is. Dat kan van persoon tot persoon verschillen. Ook blijkt dat mensen hun grenzen steeds opschuiven. Wat de ene dag of week ondraaglijk leek, is een week of dag later wel vol te houden. 

Veel mensen zijn bang voor een nare, pijnlijke dood. Euthanasie lijkt dan een goede oplossing. Het helpt om te praten over deze angsten. De arts of verpleegkundige kan je vertellen dat er ook andere mogelijkheden zijn om ondraaglijk lijden te voorkomen, bijvoorbeeld palliatieve sedatie. De angst kan hierdoor minder worden of verdwijnen. Toch kunnen ook goede afspraken over een mogelijke euthanasie rust geven.

Euthanasieverzoek

Een euthanasieverzoek is een wilsverklaring. Deze verklaring helpt de arts aan wie je om euthanasie vraagt. In een euthanasieverzoek staat onder welke omstandigheden je euthanasie wenst.

Zo’n verklaring kun je zelf opstellen. De tekst moet helder en eenduidig zijn. Eenduidig betekent dat er maar één uitleg van de tekst mogelijk is. De verklaring moet ondertekend zijn. Het is belangrijk om af en toe met je arts over je verklaring te praten. Hiermee laat je zien dat je hier nog steeds achter staat.

Je kunt de verklaring ook bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) aanvragen. Daarvoor moet je wel lid zijn van deze organisatie. 

Er bestaat in Nederland geen recht op euthanasie. Een euthanasieverzoek geeft dus geen garantie dat artsen ook voldoen aan een verzoek om euthanasie. 

Ook zonder euthanasieverzoek kun je nog in aanmerking komen voor euthanasie. Als je je wens direct aan je arts kenbaar maakt, kan hij of zij een procedure in gang zetten. 

Tips

  • Bespreek een euthanasiewens op tijd met je arts. Dan kun je eventueel een andere arts zoeken als je eigen huisarts de euthanasie niet wil uitvoeren. 
  • Als je ernstig ziek bent, is het belangrijk dat je regelmatig met je arts over je verklaring praat. Daardoor weet je arts dat je nog steeds achter je verzoek staat.
  • Bespreek een euthanasiewens ook met je naasten. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

illustratie-deskundige-man

Sebastiaan Hattink

Communicatiemedewerker, NVVE

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2018