Begeleiding door een Bedrijfsarts Consulent Oncologie

Voor begeleiding en advies bij het weer gaan werken of bij het behouden van werk, kunt u terecht bij een Bedrijfsartsconsulent Oncologie (BACO). De BACO is de specialist als het gaat om ondersteuning van werknemers met kanker bij hun (terugkeer naar) werk. De BACO adviseert u bij vragen en/of problemen op het gebied van werk, (arbeids)revalidatie, het weer gaan werken en het behouden van werk na de behandelingen. Neem daarom bij vragen zo snel mogelijk contact op met de BACO. Hierdoor vergroot u uw kans op succesvolle terugkeer in werk of behouden van werk.

In overleg met u kan de BACO ook uw werkgever, uw bedrijfsarts en uw behandelaren (medisch specialist, huisarts en paramedici) adviseren. En de BACO kan via uw bedrijfsarts of arbodienst (of rechtstreeks) contact met uw werkgever onderhouden. Als het nodig is kan de BACO ook overleggen met de verzekeringsarts en/of de arbeidsdeskundige om u te helpen bij uw contact met het UWV.

De BACO is werkzaam bij een arbodienst, als zelfstandig specialist, via een diagnostisch centrum of via het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde. Enkele BACO’s zijn ook actief als klinisch arbeidsgeneeskundige (KAG) in behandelcentra van (academische) ziekenhuizen.

Kosten en verwijzing
De werkgever vergoedt meestal de kosten van de BACO. Vraag dit na bij uw werkgever. Als u zelfstandige (zzp-er) bent en u hebt een arbeidsongeschiktheidsverzekering, vraag dan bij uw arbeidsongeschiktheidsverzekeraar naar eventuele vergoeding van de kosten van een BACOof KAG. U kunt van uw werkgever, uw bedrijfsarts, uw huisarts, uw behandelteam (oncoloog of verpleegkundig specialist) of uw paramedisch behandelaar een verwijzing krijgen naar een BACO of KAG. 

Kwaliteit
De getoonde BACO’s zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde (NVKA) en voldoen daarmee aan de kwaliteitseisen die de vereniging daaraan stelt. De NVKA is de beroepsvereniging van klinisch arbeidsgeneeskundigen. 

Je kunt bij de volgende 18 organisaties terecht: