Seksualiteit en uitzaaiingen

Opslaan

Seksualiteit is een veel omvattend begrip. Het houdt intimiteit in, je op een speciale manier betrokken voelen bij iemand anders. Maar het gaat ook om seksuele opwinding en lustgevoelens. En het kan een manier zijn om spanningen kwijt te raken.

Kanker en seksualiteit is op het eerste gezicht misschien een merkwaardige combinatie. Bij seksualiteit denken we aan plezier en ontspanning, terwijl kanker tot angst en spanning leidt. Door de ziekte, behandeling en emoties verdwijnt seks nog wel eens naar de achtergrond. Maar na verloop van tijd kan seksualiteit weer een grotere plaats innemen. Zowel bij u als bij uw partner.

Maar seksualiteit kan een andere betekenis krijgen dan voorheen. De intimiteit kan bijvoorbeeld meer op de voorgrond staan dan lust of seksuele opwinding. Ook kunnen u en uw partner verschillend over de betekenis van seks gaan denken.

Kanker en seksualiteit bij vrouwen

In deze video vertellen vrouwen over de invloed van kanker op hun seksleven.

Kanker en seksualiteit bij mannen

In deze video vertellen mannen over de invloed van kanker op hun seksleven.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Groot, H.E. de (psycholoog-seksuoloog), Drs. Tuijnman-Raasveld, C.C. (psycholoog-seksuoloog), Prof. dr. Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC Rotterdam