Emoties

Opslaan

Misschien was u vanaf het begin optimistisch gestemd over het verloop van uw ziekte. Of u hield meteen al rekening met slechte berichten. Het kan ook zijn dat uw verwachtingen en gedachten over het verloop van uw ziekte schommelden tussen hoop en wanhoop.

Dan blijkt het (toch) niet goed te gaan. De dokter vertelt u dat u niet meer beter zult worden.

Schok

Wanneer iemand hoort dat hij niet zal genezen, is dat vaak een enorme schok. Mensen reageren hier heel verschillend op. De een is erg bang, de ander vooral ontzettend kwaad. Misschien bent u verdoofd door het nieuws, zodat u alleen nog maar in een stoel kunt zitten en voor u uit kunt staren. Alles lijkt in een klap zinloos geworden. Het kan ook zijn dat de boodschap eerst nog niet goed tot u doordringt. Het besef komt dan beetje bij beetje.

Wat kan helpen?

De eerste tijd na het slechte nieuws is voor de meeste mensen een afschuwelijke periode. Het lijkt misschien of u geen grip meer heeft op uw leven. Er zijn een aantal dingen die u misschien helpen om door die periode te komen.
  • Probeer u niet af te sluiten voor mensen uit uw omgeving. Ook als u die behoefte heeft.
  • Probeer te praten over wat u doormaakt. Dat kan met iemand uit uw naaste omgeving, bijvoorbeeld uw partner of een goede vriend(in).
  • U kunt ook praten met iemand die iets verder van u afstaat, zoals iemand van een patiëntenorganisatie, een geestelijke, een pastoraal werker of een humanistisch raadsman/vrouw.
  • Via een blog kunt u zich uiten en tegelijkertijd mensen om u heen op de hoogte houden van uw situatie. Of u dat prettig vindt, ligt aan uw persoonlijkheid.
  • Ook praten met andere mensen die ongeneeslijk ziek zijn, kan helpen. Door heel Nederland worden bijeenkomsten georganiseerd voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Kijk voor een bijeenkomst bij u in de buurt op de website Netwerk Palliatieve Zorg bij 'Zorg in uw regio'.

Na de eerste periode

Als u over de eerste schok heen bent, blijven emoties een grote rol spelen. Ieder mens gaat daar anders mee om. De een praat er graag over, de ander denkt veel over het leven na. Veel ongeneeslijk zieke mensen vinden dat ze emotioneler zijn geworden.

Sommige mensen gaan meer genieten van ‘kleine’ dingen: van de natuur, van een kind, van een kaartje van een vriend of familielid. Mensen kunnen ook bewuster en intenser gaan leven. Anderen bereiden met familie en vrienden hun naderend afscheid voor door symbolen en rituelen te gebruiken.

Wie kan helpen?

Heeft u het idee dat uw angsten en depressieve gevoelens u teveel worden, dan kunt u hierover praten met een psycholoog. Ook kunt u medicijnen krijgen of een (kortdurende) therapie volgen. Daarnaast kunt u een beroep doen op uw arts, een verpleegkundige of verzorgende. Andere zorgverleners die kunnen helpen zijn bijvoorbeeld: een maatschappelijk werker,  een geestelijk verzorger of een psycholoog. Lees meer over deze zorgverleners

In gesprekken met hulpverleners kan de Lastmeter u helpen. Dat is een korte vragenlijst, waarin u aan kunt geven hoe het met u gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, Integraal Kankercentrum Nederland.