Intimiteit en seksualiteit

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ook als je ernstig ziek bent, kun je behoefte hebben aan intimiteit en seks. Het is belangrijk voor jezelf na te gaan wat je precies wilt en wat mogelijk is. 

Intimiteit

Intimiteit is een gevoel van samenhorigheid en verbintenis tussen twee of meer personen. Seks is een van de uitingen van intimiteit. 

Ook zonder seks kun je intiem zijn. Wat intiem is, verschilt per persoon. Voorbeelden zijn: tegen elkaar aanliggen, elkaar masseren of samen luisteren naar mooie muziek. Intimiteit kun je ook beleven met anderen dan je partner.

Seksueel contact

Heb je behoefte aan seksueel contact? Hier volgen een paar belangrijke punten:

  • Ook als je ziek bent, kun je seksueel opgewonden raken of een prettig gevoel krijgen van lichamelijk contact met anderen. 
  • Kun je niet meer met elkaar naar bed? Dan kun je nog steeds seksueel contact hebben. Seksuele mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: strelen, elkaar aanraken op intieme plekken, elkaar stimuleren met de hand, de mond, met een vibrator etc. Zolang jij en je partner ervan kunnen genieten, is het goed. 
  • Bespreek je wensen, verlangens en mogelijkheden op seksueel gebied met je partner, voordat je gaat vrijen. De ander weet niet altijd wat je nog wel of niet kunt en wat je wel of niet lekker vindt. 
  • Neem zelf het initiatief om dingen te bespreken. Het kan dat je partner er niet over durft te beginnen, omdat je ziek bent.
  • Vertel over de problemen die je hebt omtrent seksualiteit. Dat kan gaan over je uiterlijk, vermoeidheid, een droge vagina, erectiestoornissen of over houdingen waarin het vrijen moeilijk gaat. Je geeft je partner dan de kans om manieren te verzinnen om je te helpen.
  • Als alleen intimiteit voor jou genoeg is, vertel dit dan aan je partner. Geef dan ook aan welke vormen van intimiteit je prettig vindt. 

Twijfels of vragen

Heb je vragen of twijfels rondom intimiteit of seksualiteit? Bespreek deze dan met je huisarts, arts of (wijk)verpleegkundige.

Meer informatie

Het themaboekje ‘Wie denkt er nu aan seks?’ behandelt alle aspecten van seksualiteit en intimiteit bij een ongeneeslijke ziekte. Je krijgt ook tips en doorverwijzingen.

Lees ook: Seksuele problemen in de palliatieve fase.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2018