Lichamelijke klachten bij ongeneeslijke kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen die niet meer kunnen genezen van kanker, hebben lichamelijke klachten. Op deze pagina vind je een overzicht van deze klachten in de palliatieve fase. Klik op een klacht voor meer informatie en tips om ermee om te gaan.

Tip: Bespreek je klachten en zorgen altijd met je (huis)arts of (wijk)verpleegkundige. Er is vaak iets aan te doen. Waardoor je klachten minder worden en je je iets beter voelt. Als het nodig is, kan de arts of verpleegkundige je doorverwijzen.

Veelvoorkomende klachten bij kanker in de laatste fase

Lichamelijke klachten die veel voorkomen in de laatste levensfase zijn:

Vermoeidheid

Snel uitgeput, nergens puf voor en snel uit je doen? Heel herkenbaar voor mensen met kanker in de palliatieve fase. Soms is er iets aan te doen. Bekijk tips op vermoeidheid bij ongeneeslijke kanker.

Pijn

Door kanker kun je veel pijn hebben. Vraag om goede pijnbestrijding. Ook kun je zelf proberen je pijn te verminderen. Lees meer over pijn bij ongeneeslijke kanker.

Problemen met slapen

Pijn, angst, zorgen of andere klachten kunnen ervoor zorgen dat je niet (goed) kunt slapen. En dat heeft vaak weer invloed op hoe je je voelt. Bekijk wat er te doen is aan slaapproblemen bij ongeneeslijke kanker.

Benauwdheid

Benauwdheid bij kanker kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er iets aan de oorzaak te doen. Zelf kun je ook veel doen om te zorgen dat je het minder benauwd hebt. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen bijvoorbeeld helpen. Lees meer over benauwdheid bij ongeneeslijke kanker.

Droge mond

Heb je last van een droge mond? Dat is vervelend, want je kunt dan minder goed proeven en moeite hebben met kauwen en slikken. Ook kun je last krijgen van je tanden. Bekijk de tips op een droge mond bij ongeneeslijke kanker.

Diarree

Diarree ontstaat vaak door een infectie, maar kan ook door iets anders komen. Blijf veel drinken om uitdroging te voorkomen. Soms helpt het om je voeding aan te passen. Lees verder over diarree bij ongeneeslijke kanker. 

Geen trek hebben/afvallen

Minder zin hebben in eten en afvallen zijn normale klachten bij ongeneeslijke kanker. Vaak krijg je er last van als je ziekte niet meer behandeld kan worden. Lees meer over geen trek hebben/afvallen bij ongeneeslijke kanker.

Misselijkheid en overgeven

Ben je misselijk en moet je overgeven? Soms is het mogelijk de oorzaak te behandelen. Zo niet, dan kun je een behandeling krijgen die je misselijkheid vermindert. Lees ook de tips over misselijkheid en overgeven bij ongeneeslijke kanker.

Verstopping

Verstopping kan verschillende oorzaken hebben. Soms helpt het om je voeding aan te passen, bijvoorbeeld door meer vezels te eten. Lees verder over verstopping (obstipatie) bij ongeneeslijke kanker

Vocht in je buikholte

Het kan gebeuren dat er vocht in je buikholte komt (ascites). Bijvoorbeeld door uitzaaiingen in de buikholte of lever. Lees verder over de behandeling van vocht in de buikholte (ascites).

Andere klachten in de laatste fase

We hebben ook informatie over andere klachten bij ongeneeslijke kanker, Klik op de klacht voor meer informatie en tips.

Darmproblemen

Mondproblemen

Problemen met longen en luchtwegen

Blaasproblemen en nierproblemen

Wonden

Andere klachten en problemen

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Alexander de Graeff

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

logo Over Palliatieve Zorg

Palliatieve Zorg Nederland

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2022