Palliatieve fase

Niet meer beter worden

Opslaan

U kunt te horen krijgen dat u niet meer beter wordt. De eerste tijd daarna is vaak een afschuwelijke periode. Lees meer over emoties en wat kan helpen om door deze eerste periode heen te komen.

Palliatieve zorg

Als u niet meer kunt genezen, kunt u palliatieve zorg krijgen. Hierbij is veel aandacht voor kwaliteit van leven en voor een goede afronding van het leven. Palliatieve zorg is zorg voor lichaam, geest én ziel. Ook naasten kunnen van deze zorg gebruik maken.

Als onderdeel van de palliatieve zorg kunt u een of meer palliatieve behandelingen krijgen. Doel hiervan is de ziekte te remmen en/of om lichamelijke klachten, zoals pijn en andere ongemakken, te verminderen.

Om u prettiger of meer ontspannen te voelen, kunt u ook nog aanvullende zorg krijgen. Dit heet complementaire zorg. Deze zorg kan helpen bij pijn, misselijkheid, slaapproblemen, spanning en onrust, angst of een sombere stemming.

Mantelzorg

Ook uw familieleden, vrienden en buren kunnen u op verschillende manieren steunen. De hulp die zij geven heet ook wel mantelzorg.
Kanker.nl heeft ook utigebreide informatie voor mantelzorgers.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.