Ernstig vaginaal bloedverlies bij ongeneeslijke kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je ongeneeslijke gynaecologische kanker hebt, kun je veel bloed verliezen via je vagina. Dit gebeurt meestal doordat de kanker in een bloedvat groeit. Vaak kan een behandeling het bloedverlies stoppen of verminderen.

Lees op deze pagina over:

Ernstig vaginaal bloedverlies bij kanker 

Ernstig vaginaal bloedverlies bij kanker in de palliatieve fase komt voor bij: 

  • baarmoederkanker
  • baarmoederhalskanker
  • vaginakanker 
  • eierstokkanker (als de tumor doorgroeit naar de vagina) 
  • een choriocarcinoom: kanker van de placenta

Het bloedverlies komt meestal doordat de kanker in een bloedvat rondom de baarmoeder groeit.

Bloedarmoede door vaginaal bloedverlies

Soms verlies je langdurig een beetje bloed. Dan kun je bloedarmoede krijgen. Door de bloedarmoede kun je deze klachten hebben: 

  • moe zijn 
  • je slap voelen 
  • duizelig zijn 
  • kortademig zijn 
  • er bleek uitzien 

Flauwvallen of shock door ernstig vaginaal bloedverlies

Als je heel veel bloed verliest, kun je flauwvallen of in shock raken. Als er te weinig bloed in je lichaam is, wordt het bloed dat er nog is namelijk naar je hersenen en longen gestuurd. Maar het kan zijn dat zelfs daar niet genoeg bloed meer voor is. Dan raak je in shock.

Tip: bespreek vooraf met je zorgverlener wat jij of je naaste kan doen als je heel veel bloed verliest. Heb je niets besproken vooraf, maar wil je nog naar het ziekenhuis? Bel dan 112 bij flauwvallen of shock. Wil je niet meer naar het ziekenhuis, bel dan je huisarts of de huisartsenpost.

Ernstig vaginaal bloedverlies bij ongeneeslijke kanker: wat is eraan te doen?

Als er veel bloed uit je vagina komt terwijl je niet ongesteld bent, is dat niet normaal. Vertel dit dan aan je arts of verpleegkundige. Die kan onderzoeken hoe het komt dat je bloed verliest, en of er iets aan te doen is. 

Onderzoek

De arts stelt je vragen. Daarna krijg je een gynaecologisch onderzoek.

De arts bekijkt je baarmoedermond en de binnenkant van je vagina. Hij of zij gebruikt daarbij een 'eendenbek', een soort tang waarmee hij de vagina openhoudt. Daarna onderzoekt de arts de vagina met de wijsvinger in je vagina en de middelvinger in je anus. Door het onderzoek kun je tijdelijk weer (erger) gaan bloeden.

Als de oorzaak van het bloedverlies bekend is, bespreekt de arts met jou of die oorzaak behandeld kan worden, en of je dat wilt. Als je nog maar heel kort te leven hebt, is behandeling misschien erg zwaar voor je. Dan kun je ervoor kiezen je niet te laten behandelen.

Behandeling van de oorzaak

Waarschijnlijk krijg je voor de behandeling eerst een paar dagen een speciale tampon in. Verlies je erg veel bloed, kun je extra bloed krijgen via een bloedtransfusie. 

De arts bespreekt met je welke behandeling mogelijk en zinvol is. Voorbeelden van behandelingen bij ernstig vaginaal bloedverlies zijn:

Dichtschroeien van het bloedende bloedvat

Bij deze behandeling wordt de bloedende plek met elektrische stroom weggebrand of dichtgeschroeid.

Afsluiten van het bloedende bloedvat door embolisatie 

Bij deze behandeling schuift de arts een heel dun slangetje in het bloedende vat en sluit het af, bijvoorbeeld met een plugje.  

Bestraling van de tumor of uitzaaiing

Bestraling van de tumor of de uitzaaiing kan goed en snel helpen om het bloedverlies te verminderen of te stoppen. Meestal word je een paar keer van buitenaf bestraald. 

Weghalen van de baarmoeder

Soms adviseert de arts de baarmoeder weg te halen. Dit is een zware operatie. 

Chemotherapie

Bij een choriocarcinoom kan chemotherapie goed helpen om de bloeding te stoppen. Bij bloedingen door andere soorten kanker helpt chemotherapie meestal niet voor de bloeding.

Wat kun je zelf doen?  

Als je bloed verliest uit je vagina, kun je een tampon inbrengen of maandverband gebruiken. Neem contact op met je arts en volg zijn of haar adviezen.

Het is belangrijk dat je goed zegt wat je klachten zijn, en of ze erger worden of niet, zodat je naasten en zorgverleners weten hoe het met je gaat.

Omdat de behandeling van vaginaal bloedverlies ingrijpend kan zijn, is het goed dat je nadenkt en praat over wat je wilt. 

Wat wil je en wat vind je belangrijk?

Als je arts je een behandeling voorstelt, hoef je daar geen ‘ja’ op te zeggen. Het is erg belangrijk om goed na te denken over wat jij zelf wil. Vraag gerust naar de voordelen en de nadelen van de behandelingen. Wat weegt voor jou het zwaarst? Wat wil je wel, en wat wil je niet?

Bespreek je wensen met je arts, zorgverleners en naasten. Vertel hun duidelijk wat je wilt. Dan kunnen zij jou de zorg bieden die bij jou past.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Dianne Boxman

Verpleegkundig adviseur palliatieve zorg, Palliatieve Zorg Nederland (PZNL)

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Alexander de Graeff

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

logo Over Palliatieve Zorg

Palliatieve Zorg Nederland

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022