Zwanger en borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ongeveer 1 op de 10.000 zwangere vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap de diagnose borstkanker.

Bij zwangere vrouwen wordt borstkanker vaak later ontdekt dan bij vrouwen die niet in verwachting zijn. De borsten van zwangere vrouwen hebben heel dicht borstklierweefsel. Daardoor is de tumor lastiger te voelen en te zien (op scans).

Onderzoeken bij zwanger en borstkanker

Bij de onderzoeken en behandeling(en) wordt rekening gehouden met de zwangerschap.

Bij verdenking op borstkanker maakt de arts een echografie van de borsten. Tijdens de echografie kan de arts een biopsie of punctie doen.

Een mammografie en een longfoto zijn ook mogelijk. Onderzoeken zoals (PET-)CT-scan, MRI-scan en een botscan zijn niet veilig voor het ongeboren kind.

Behandelingen van borstkanker tijdens de zwangerschap

Welke behandeling de arts voorstelt, hangt onder andere af van het aantal maanden dat je zwanger bent op het moment dat je de diagnose krijgt. De zwangerschap is onder te verdelen in 3 perioden, trimesters genaamd. Ieder trimester duurt 3 maanden.

De arts bespreekt met je welke behandelingen er mogelijk zijn en wat de risico’s en gevolgen daarvan zijn voor zowel jou als je ongeboren kind. Vertel de arts wat voor jou belangrijk is in je leven, voor jezelf en voor het ongeboren kind. En wat voor jou kwaliteit van leven inhoudt. De behandeling kan daar mogelijk op afgestemd worden.

Operatie

Een operatie is in principe in alle trimesters mogelijk, maar liever niet in het eerste trimester vanwege de narcose. De operatie heeft geen invloed op het ongeboren kind, ook een schildwachtklierprocedure en okselkliertoilet niet.

Een directe borstreconstructie (prothese tijdens de operatie) tijdens de zwangerschap wordt niet aangeraden. Door de borstreconstructie duurt de operatie langer. En hoe langer de operatie duurt, hoe groter het risico op complicaties.

Bestraling

Bestraling wordt alleen gegeven als het ongeboren kind goed kan worden afgeschermd voor de straling. Dat kan wel tijdens het eerste en tweede trimester, maar niet meer in het derde. Het kind is dan te groot om goed afgeschermd te worden.

De arts kan ook een borstamputatie voorstellen; dan is bestraling meestal niet meer nodig. Of de bestraling wordt uitgesteld tot na de bevalling.

Chemotherapie

Sommige soorten chemotherapie kun je tijdens de zwangerschap krijgen. Chemotherapie is veilig in het tweede en derde trimester. Vanwege een hoger risico op aangeboren afwijkingen en een miskraam wordt chemotherapie niet in het eerste trimester gegeven.

Geen anti-hormonale en doelgerichte therapie

Tijdens de zwangerschap kun je geen anti-hormonale therapie krijgen, en ook geen doelgerichte therapie. Deze behandelingen vergroten namelijk de kans op aangeboren afwijkingen bij het kind.

Borstkanker en borstvoeding

Na de bevalling kun je in principe borstvoeding geven met de gezonde borst. Vrouwen die een borstsparende operatie en bestraling hebben gehad, kunnen soms nog borstvoeding geven met de aangedane borst. Maar meestal lukt dit niet.

Borstvoeding geven kost veel energie. Tijdens en na de behandeling van kanker kan het zwaar zijn om borstvoeding te geven. Je hebt je energie ook nodig om te herstellen. Bespreek met de zorgverleners de mogelijkheden en alternatieven, zodat er een goede balans ontstaat tussen jouw herstel en de voeding van je kindje.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Judith Kroep

Dr. Judith Kroep

Internist-oncoloog, LUMC

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: december 2021