De borsten en de lymfeklieren

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Waaruit bestaat een borst eigenlijk? Wat is een tepelhof? Wat zijn lymfeklieren? En hoe zit het met uitzaaiingen bij borstkanker, bijvoorbeeld naar de oksel? Dat leggen we hier uit. 

Lees op deze pagina over:

De borsten

In je borst zitten melkklieren. Elke melkklier is via 1 of meer melkbuisjes (melkgangetjes) verbonden met de tepel. Om de tepel zit een rondje van donkerdere huid: de tepelhof. 

Rondom de melkklieren en de melkbuisjes zit vetweefsel. Het vetweefsel beschermt de klieren en buisjes. Er zit ook bindweefsel in de borst. Dat geeft de borst stevigheid.

Achter de borst zitten de borstspier en de ribben. De borstspier is onderdeel van de borstwand. De borst hangt aan de borstspier.

De borsten

Borstkanker ontstaat meestal in de melkbuisjes (melkgangetjes). Borstkanker kan ook in de melkkliertjes ontstaan.

Dicht borstklierweefsel

Als je dicht borstklierweefsel hebt, hebben je borsten meer melkklieren en minder vet. Zeer dicht klierweefsel vergroot de kans op borstkanker. Lees verder over dicht borstklierweefsel.

De lymfevaten en lymfeklieren

In je hele lichaam zitten lymfevaten, die gevuld zijn met lymfevocht. Ze vormen samen met de lymfeklieren het lymfestelsel. 

De lymfevaten zorgen voor het vervoer van voedingsstoffen en afvalstoffen van en naar de cellen. Via steeds grotere lymfevaten komt het lymfevocht uiteindelijk in de bloedbaan terecht. 

Lymfeklieren zijn verzamelplaatsen voor witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen beschermen tegen indringers zoals bacteriƫn en virussen.

De lymfeklieren die belangrijk zijn voor de borsten zitten op 3 plekken:

  • in je oksels
  • rondom je sleutelbeen en langs de rand van je borstbeen
  • tussen en achter je ribben

Lymfeklieren in het gebied rond de borsten

De schildwachtklier (poortwachterklier)

De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor in de borst opvangt. Informatie over de schildwachtklier (poortwachterklier) lees je op de pagina over de schildwachtklierprocedure.

Uitzaaiingen van borstkanker via het lymfestelsel

Als kankercellen losraken van de borsttumor, kunnen ze zich via het lymfestelsel verplaatsen. De kankercellen komen dan via het lymfevocht terecht in een lymfeklier in de buurt van de borst. Vaak is dat in een lymfeklier in de oksel, en soms ook in een lymfeklier bij het borstbeen of het sleutelbeen. Van daaruit kunnen ze zich verspreiden naar andere lymfeklieren. 

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiƫntenorganisatie

Website

Foto Corine Veenstra

Corine Veenstra

Physician assistant, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022