Wat is uitgezaaide borstkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij uitgezaaide borstkanker zitten er uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam, bijvoorbeeld in de botten, de lever en de longen. Genezing is bij uitgezaaide borstkanker meestal niet meer mogelijk.

Is bij jou uitgezaaide borstkanker vastgesteld, dan krijg je uitgebreide voorlichting over de behandelingsmogelijkheden. Er zijn verschillende behandelingen om de groei van de uitzaaiingen af te remmen en de klachten te verminderen. Neem de tijd om een weloverwogen keuze te maken. Lees meer over de behandeling bij uitgezaaide borstkanker.

Lees op deze pagina over:

Wat zijn de vooruitzichten bij uitgezaaide borstkanker?

Bij een tumor die snel groeit is de levensverwachting meestal kort, soms een paar maanden. Een voorbeeld van een tumor die vaak snel groeit is triple-negatieve borstkanker.

Bij een minder agressieve tumor kunnen palliatieve behandelingen een lange levensverwachting geven. Er zijn vrouwen die al meer dan 10 jaar met uitgezaaide borstkanker leven. Palliatieve behandelingen zijn behandelingen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. 

Hoe ontstaan uitzaaiingen van borstkanker?

Kankercellen kunnen losraken van de tumor en via het bloed en/of de lymfevaten ergens anders in het lichaam terechtkomen. De losgeraakte cel gaat op de nieuwe plek verder met delen. Zo ontstaat er een nieuwe tumor van dezelfde soort kankercellen als de borstkanker.

Regionale uitzaaiingen

Vindt de arts kankercellen in de lymfeklieren in je oksel? Of in de lymfeklieren rondom het sleutelbeen of naast het borstbeen? Dan noemen we dit geen uitgezaaide borstkanker.  

Deze uitzaaiingen in de buurt van de tumor heten regionale uitzaaiingen en zijn vaak nog te genezen. Lees op een andere pagina verder over de behandeling van regionale uitzaaiingen.

Uitzaaiingen op afstand

Uitzaaiingen van borstkanker die geen regionale uitzaaiingen zijn, heten  uitzaaiingen op afstand. Genezing is bij deze uitzaaiingen bijna nooit meer mogelijk.

Deze rest van deze pagina gaat over uitzaaiingen op afstand.

Waar komen uitzaaiingen van borstkanker voor?

Meestal zaait borstkanker uit naar:

Borstkanker kan ook uitzaaien naar andere plaatsen, bijvoorbeeld naar:

  • de pleura: het vlies dat rond elk van de longen ligt en de long scheidt van de borstholte
  • het buikvlies
  • de huid
  • de bijnieren
  • niet-regionale lymfeklieren: andere lymfeklieren dan in de oksel, naast het borstbeen of rondom het sleutelbeen

Hoe vaak komt uitgezaaide borstkanker voor?

Bij 1 op de 5 mensen met borstkanker zaait de ziekte uit. De uitzaaiingen kunnen in één orgaan zitten (bijvoorbeeld de botten of de lever). Of in verschillende organen tegelijk.

Ongeveer 1 op de 20 patiënten heeft al uitzaaiingen als ze de diagnose borstkanker krijgen.

Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen. Uitgezaaide borstkanker heet ook wel gemetastaseerde borstkanker.

Uitzaaiingen van borstkanker in de botten

Als borstkanker uitzaait, is dat in ongeveer 7 op de 10 gevallen naar de botten. Je hebt dan geen botkanker, maar er zitten uitgezaaide borstkankercellen in je botten.

Vaak blijven de uitzaaiingen voor een lange periode alleen in de botten zitten. Pas later verspreiden ze zich naar andere organen in het lichaam. Lees verder over uitzaaiingen in de botten.

Uitzaaiingen van borstkanker in de lever

Ongeveer 1 op de 4 vrouwen met uitgezaaide borstkanker krijgt uitzaaiingen in de lever. Je hebt dan geen leverkanker, maar er zijn uitgezaaide borstkankercellen in je lever gevonden.

De lever is een orgaan waar veel bloedvaten doorheen lopen. Kankercellen kunnen daardoor al snel in de lever terecht komen. Meer informatie over uitzaaiingen in de lever.

Uitzaaiingen van borstkanker in de longen

Uitzaaiingen in de longen komen voor bij 1 op de 4 vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Je hebt dan geen longkanker, maar er zitten uitgezaaide borstkankercellen in je longen. Lees meer over uitzaaiingen in de longen.

Uitzaaiingen van borstkanker in de pleura

Ongeveer 8 op de 100 vrouwen met uitgezaaide borstkanker krijgt uitzaaiingen in de pleura.

De pleura is het vlies dat rond elk van de longen ligt en de long scheidt van de borstholte. Het vlies ligt in twee lagen om de longen heen. De ruimte tussen deze twee lagen heet de pleuraholte.

De kankercellen op de pleura (de uitzaaiingen dus) kunnen vocht aanmaken. Dit vocht komt dan in pleuraholte. Het kan ervoor zorgen dat je kortademig wordt.  

Als je last hebt van het vocht in de pleuraholte, bespreekt de arts met je welke behandeling mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld een drain krijgen. Dat is een slangetje in je borst. Het vocht kan dan via het slangetje uit je borst lopen. Hierdoor kun je weer makkelijker ademhalen en wordt je kortademigheid minder.

Uitzaaiingen van borstkanker op het buikvlies

Ongeveer 6 op de 100 vrouwen met uitgezaaide borstkanker krijgt uitzaaiingen op het buikvlies. Het buikvlies zit om de organen in de buikholte heen.

Deze uitzaaiingen op het buikvlies kunnen vocht produceren. Daardoor kun je last krijgen van vochtophoping in je buik. Dit heet ascites. Door het vocht wordt je buik soms dik en kun je pijn krijgen. 

Als je ascites hebt, bespreekt de arts met je welke behandeling mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld een drain krijgen. Dat is een slangetje in je buik. Het vocht kan dan via het slangetje uit je buikholte lopen. Lees meer over de behandeling van ascites.

Uitzaaiingen van borstkanker in de hersenen

Ongeveer 3 op de 100 vrouwen met uitgezaaide borstkanker krijgt uitzaaiingen in de hersenen. Bij uitzaaiingen in de hersenen zijn er vaak ook al uitzaaiingen in andere organen. Lees meer over uitzaaiingen in de hersenen.

Uitzaaiingen van borstkanker in de huid

Ongeveer 3 op de 100 vrouwen met uitgezaaide borstkanker krijgt uitzaaiingen in de huid. Vaak is dat de hoofdhuid.

Worden er uitzaaiingen van borstkanker in je huid gevonden? Dan kunnen er ook op andere plekken in je lichaam uitzaaiingen zijn. 

Om zeker te weten dat het om een uitzaaiing van borstkanker in de huid gaat, kan de arts een stukje huid weghalen. Dit heet een huidbiopt. De patholoog onderzoekt dit biopt onder de microscoop. 

De arts bespreekt de uitslag met je. En vertelt welke behandelingen mogelijk zijn. De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie en/of anti-hormonale therapie/doelgerichte therapie.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Rhodé Bijlsma

Dr. Rhodé Bijlsma

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Marieke van Beek-Voortman

Verpleegkundig specialist mammacare, Deventer Ziekenhuis

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2022