Klachten na borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van borstkanker kun je klachten houden. Misschien heb je last van lymfoedeem of van een stijve schouder. Of blijf je moe, voel je je somber of bang. Je kunt hulp krijgen om hier beter mee om te gaan. Vraag dit aan je arts, huisarts of verpleegkundige.

Lees op deze pagina over:

Klachten en problemen bij borstkanker

De gevolgen van behandelingen voor borstkanker kunnen zijn:

Bespreek je klachten met je arts

Vertel je klachten aan je arts, huisarts of verpleegkundige. Soms is er iets aan te doen. En kun je een behandeling krijgen. Of je kunt zelf iets doen om minder last te hebben van je klachten. 

Je arts of verpleegkundige kan je doorsturen. Bijvoorbeeld naar een oedeemtherapeut of een fysiotherapeut. Die kan je helpen met je klacht.

Tip: op de website van de Borstkankervereniging kun je een persoonlijke digitale checklist aanmaken. Hierop staan vragen die je aan je (huis)arts of verpleegkundige kunt stellen over de gevolgen van borstkanker. Je kiest de vragen die op dit moment voor jou van belang zijn, per thema en onderwerp.

Wat kun je zelf doen bij klachten na kanker?

Misschien wil je zelf ook aan de slag met je klachten en herstel. In onze Appstore vind je betrouwbare apps voor leven met en na kanker. 

Heb je tijdens of na kanker last van vermoeidheid? Download dan bijvoorbeeld de app Untire Now of de app Healthy Chronos. Met deze apps krijg je meer inzicht in de verdeling van je energie. Dat helpt je om meer grip op je energiebalans te krijgen. En dat helpt dan weer om minder moe te zijn. 

Ben je vaak bang dat de kanker terugkomt? De module Minder angst bij kanker leert je hiermee om te gaan. 

Steun en tips van lotgenoten

Wil je hulp en steun van vrouwen die ook borstkanker hebben? Of hebben gehad? Dan kun je terecht bij: 

Activiteiten voor mensen met kanker (Activiteitenagenda)

Speciaal voor mensen die te maken hebben met kanker zijn er activiteiten. Misschien vind je het fijn daaraan mee te doen. In de Nationale Activiteitenagenda op kanker.nl vind je hier een overzicht van.

IPSO centra voor leven met en na kanker (inloophuizen) organiseren ook activiteiten. Bijvoorbeeld kennismakingslessen van creatief therapeuten, wandelgroepen, oncologische fysio, lezingen van ziekenhuizen en bijeenkomsten van patiëntenorganisaties. Zoek een IPSO-centrum bij jou in de buurt.

Professionele hulp

Heb je hulp nodig voor je klachten? Via kanker.nl vind je professionals die ervaring hebben met kanker. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, oedeemtherapeut of seksuoloog. Je arts of huisarts kan je een verwijzing geven. Via ons overzicht ‘Hulp bij kanker’ kun je iemand bij jou in de buurt vinden.

Complementaire zorg

Misschien zoek je naar mogelijkheden om je klachten te verminderen en je immuunsysteem te ondersteunen. Of naar manieren om je lichaam te ontspannen en je geest tot rust te brengen. Lees wat je zelf kunt doen en welke complementaire behandelingen er mogelijk zijn.

Financiële gevolgen

Kanker kan ook financiële gevolgen hebben. Misschien verdien je minder geld of maak je door je ziekte meer kosten. Voor sommige dingen kun je geld krijgen. Bekijk waar je recht op hebt en wie je om hulp kunt vragen.

Lees verder over de financiële gevolgen van kanker.

Gevolgen afsluiten verzekering

Kanker kan gevolgen hebben voor het afsluiten van je zorgverzekering. Misschien betaal je meer premie of zijn er andere voorwaarden.

Lees verder over gevolgen voor verzekeringen.

Video over de late gevolgen van borstkanker

Marije van der Lee vertelt over de gevolgen van borstkanker en de behandeling ervan. Marije is  gedragstherapeut en psycholoog bij het Helen Dowling Instituut, een psycho-oncologisch centrum.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Corine Veenstra

Corine Veenstra

Physician assistant, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Linda Stengs

Verpleegkundig specialist, Rode Kruis Ziekenhuis

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, Borstkankervereniging Nederland

Laatste update: april 2025