HER2-positieve borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een klein deel van de vrouwen met borstkanker heeft een HER2-positieve tumor. Bij deze soort borstkanker is een behandeling met doelgerichte therapie mogelijk.

Lees op deze pagina verder over:

Wat is HER2-positieve borstkanker?

HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Bij HER2-positieve borstkanker zit er veel HER2 op de kankercellen. Daardoor krijgen de kankercellen veel signalen om te groeien en te delen.

Deze soort borstkanker komt vaker voor bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn. Andere namen voor HER2-positieve borstkanker zijn HER2pos, HER2/neu of eiwit op de tumor.

Ruim 11 % van de vrouwen met invasieve borstkanker heeft HER2-positieve borstkanker.

Onderzoek en diagnose van HER2-positieve borstkanker

Bij borstkanker kijkt de patholoog ook naar de buitenkant van de kankercellen. Hierop kunnen kleine uitsteekseltjes (receptoren) zitten waaraan het HER2-eiwit kan hechten. Als er veel van deze uitsteekseltjes op de kankercellen zitten, gaat het om HER2-positieve borstkanker. 

Behandeling van HER2-positieve borstkanker

HER2-positieve borstkanker is vaak een agressieve tumor. Dat betekent dat de kankercellen snel groeien en delen, en dat het risico op uitzaaiingen groter is. 

Er zijn speciale medicijnen die het HER2-eiwit blokkeren. Die medicijnen heten doelgerichte therapie. Met doelgerichte therapie wil de arts voorkomen dat er (verdere) uitzaaiingen ontstaan. 

Je krijgt de doelgerichte medicijnen altijd samen met chemotherapie. Als de chemotherapie klaar is, loopt de doelgerichte therapie door. Ook krijg je een borstoperatie, en vaak ook bestraling

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van borstkanker.

Wat is HER2-negatieve borstkanker?

Zitten er op de kankercellen niet meer HER2-receptoren dan op de gezonde borstcellen, dan heet de borstkanker HER2-negatief.

HER2-negatieve borstkanker kan 2 dingen betekenen: het gaat om hormoongevoelige borstkanker, of om triple-negatieve borstkanker. Vraag de arts wat dit in jouw situatie betekent.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Eveline Koiter

Drs. Eveline Koiter

Radiotherapeut-oncoloog, Medisch Spectrum Twente

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021