HER2-positieve borstkanker

Opslaan

Bij HER2-positieve borstkanker zit er veel HER2 op de kankercellen. HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Als er veel HER2 aanwezig is, krijgen de kankercellen ook veel signalen om te groeien en te delen.

Cijfers over HER2-positieve borstkanker

Ongeveer 10% van de borstkankers is HER2-positief. Deze soort komt gemiddeld vaker voor bij vrouwen voor de overgang. De helft van de inflammatoire borstkankers is HER2-positief.

Diagnose van HER2-postieve borstkanker

Om te bepalen of de tumor wel of niet HER2-positief is, is onderzoek nodig. Met een biopsie haalt de arts weefsel van de borsttumor weg. De HER2-test van het weefsel wordt in het laboratorium van het ziekenhuis gedaan.

Behandeling van HER2-positieve borstkanker

Heb je HER2-positieve borstkanker, dan kun je doelgerichte therapie krijgen die HER2 blokkeert. Vaak is dit trastuzumab, soms in combinatie met pertuzumab.

Lees verder over doelgerichte therapie bij borstkanker.

Verloop van HER2-positieve borstkanker

HER2-positieve borstkanker groeit vaak sneller en agressiever dan de hormoongevoelige vorm. Sinds er doelgerichte therapie tegen HER2 beschikbaar is, is de prognose van deze patiënten sterk verbeterd.

Nieuwe ontwikkelingen: wetenschappelijk onderzoek naar chemotherapie met doxorubicine bij HER2-positieve borstkanker

In deze video vertelt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven over chemotherapie met en zonder het medicijn doxorubicine (Adriamycine®) bij vrouwen met HER2-positieve borstkanker. Dit is onderzocht in de TRAIN2-studie. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.

Nieuwe ontwikkelingen: medicijnen voor HER2-positieve borstkanker met uitzaaiingen in de hersenen

In deze video vertelt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven over nieuwe medicijnen voor vrouwen met HER2-positieve borstkanker met uitzaaiingen in de hersenen. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Joeke Tijink-Felderhof, radiotherapeut-oncoloog, UMC Utrecht, Prof. Jelle Wesseling, patholoog, Antoni van Leeuwenhoek, Borstkankervereniging Nederland (BVN), Truus Smit-Hoeksma, verpleegkundig specialist, Dijklander Ziekenhuis