Triple negatieve borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Triple negatieve borstkanker is 3 keer negatief:

Bij ongeveer 1 op de 3 triple negatieve tumoren is een erfelijke aanleg de oorzaak. Bij de rest is de oorzaak nog niet bekend.

Cijfers over triple negatieve borstkanker

Ongeveer 15% van de borstkankers is triple negatief. Deze soort komt vaker voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Behandeling van triple negatieve borstkanker

De behandeling van triple negatieve borstkanker bestaat vaak uit chemotherapie, een operatie en bestraling. Voor of na de operatie krijg je chemotherapie.

Anti-hormonale therapie en de meeste vormen van doelgerichte therapie werken niet bij triple negatieve borstkanker. Dat komt omdat de tumor niet groeit onder invloed van vrouwelijke hormonen en HER2. Doelgerichte therapie is een behandeling die zich richt op een signaal in de kankercel zelf.

Vooruitzichten bij triple negatieve borstkanker

Een triple negatieve tumor groeit vaak snel en is agressief. Deze soort zaait ook vaker en sneller uit dan andere soorten borstkanker.

De kans dat triple negatieve borstkanker in de eerste jaren terugkomt is ook groter. Als de tumor na 7 jaar niet is teruggekomen of is uitgezaaid, dan is de kans heel groot dat deze borstkanker niet meer terugkomt of uitzaait.

Nieuwe ontwikkelingen bij triple negatieve borstkanker

Er zijn relatief weinig behandelingen mogelijk voor triple negatieve borstkanker. Daarom wordt veel onderzoek gedaan naar medicijnen die helpen bij deze soort borstkanker. Soms kun je deze behandelingen krijgen binnen een klinische studie. Bespreek de mogelijkheden met je arts.

Doelgerichte therapie

De meeste doelgerichte medicijnen voor borstkanker werken niet bij triple negatieve borstkanker. Een doelgericht medicijn dat mogelijk wel werkt is de PARP-remmer.

Dit middel zorgt ervoor dat kankercellen de schade aan hun DNA niet meer kunnen repareren. PARP-remmers werken vooral bij tumoren die van zichzelf al minder goed zijn in schade aan het DNA repareren. Dat is bij de helft van de triple negatieve tumoren het geval. 

Een kankercel met veel DNA-schade is ook gevoeliger voor chemotherapie. PARP-remmers worden daarom samen met chemotherapie gegeven. Deze combinatie heeft al goede resultaten laten zien bij vrouwen met eierstokkanker en een afwijking in het BRCA-gen. Of dit bij borstkanker ook werkt, wordt onderzocht.

Immunotherapie

Bij verschillende kankersoorten zoals longkanker en huidkanker is immunotherapie met PD-1-remmer effectief. PD-1 is een eiwit van de afweercellen. Het eiwit zorgt ervoor dat de afweercellen niet actief zijn. Door PD-1 te remmen met de PD-1-remmer, raakt het afweersysteem juist actief tegen de kankercellen.

Artsen onderzoeken of medicijnen die PD-1 remmen ook werken bij triple negatieve borstkanker. En of het in combinatie met chemotherapie en bestraling nog meer effect heeft.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Joeke Felderhof

Drs. Joeke Felderhof

Radiotherapeut-oncoloog, UMC Utrecht en Alexander Monro Ziekenhuis

Foto Jelle Wesseling

Prof. Jelle Wesseling

Patholoog, Antoni van Leeuwenhoek

Linkedin

Foto Truus Smit-Hoeksma

Truus Smit-Hoeksma

Verpleegkundig specialist, Dijklander Ziekenhuis

Linkedin

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2018