Triple negatieve borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Triple negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. De tumor groeit vaak snel en zaait ook sneller uit dan andere vormen van borstkanker. 

Wat is triple-negatieve borstkanker?

Triple betekent drie. Triple negatieve borstkanker is 3 keer negatief:

  • De tumor groeit niet onder invloed van het hormoon oestrogeen.
  • De tumor groeit niet onder invloed van het hormoon progesteron.
  • De tumor is niet HER2-positief.

Ongeveer 1 op de 6 vrouwen met borstkanker heeft borstkanker die triple negatief is.

Triple negatieve borstkanker komt vaker voor bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn (geweest). Bij ongeveer 1 op de 3 vrouwen met een triple negatieve tumor is een erfelijke aanleg de oorzaak van de borstkanker. Bij de rest is de oorzaak nog niet bekend.

Onderzoek en diagnose van triple negatieve borstkanker

Bij borstkanker kijkt de patholoog ook naar de buitenkant van de kankercellen. Hierop kunnen kleine uitsteekseltjes (receptoren) zitten waaraan hormonen of HER2-eiwit kunnen hechten. Zitten die uitsteekseltjes er niet vaker dan bij gezonde borstcellen, dan gaat het om triple negatieve borstkanker.

Behandeling bij triple negatieve borstkanker

Bij triple negatieve borstkanker stelt de arts meestal voor om een operatie te doen. Vaak is daarna nog bestraling nodig. Ook chemotherapie is vaak onderdeel van de behandeling. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste optie is. 

Anti-hormonale therapie is geen behandeling bij triple-negatieve borstkanker, omdat de tumor niet groeit onder invloed van hormonen. Ook HER2-remmers (doelgerichte therapie) is niet geschikt voor triple-negatieve borstkanker. 

Nieuwe ontwikkelingen bij triple-negatieve borstkanker

PARP-remmers bij triple negatieve borstkanker

Je arts kan voorstellen om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek naar PARP-remmers bij triple-negatieve borstkanker. PARP-remmers zijn medicijnen die de groei van kankercellen kunnen remmen. Je krijgt zo’n PARP-remmer altijd samen met chemotherapie. Dat werkt het best.

Immunotherapie bij triple-negatieve borstkanker 

Bij steeds meer vormen van kanker is immunotherapie mogelijk. Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem activeert om de kankercellen aan te vallen. 

Bij uitgezaaide triple negatieve borstkanker kan immunotherapie ook werken. De behandeling kan de ziekte remmen en de klachten verminderen. Dit geldt vooral als er in de kankercellen veel van het eiwit PD-L1 aanwezig is. De patholoog kan dit onderzoeken in het laboratorium. Met je arts kun je bespreken of immunotherapie in jouw situatie een mogelijke behandeling is. 

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Eveline Koiter

Drs. Eveline Koiter

Radiotherapeut-oncoloog, Medisch Spectrum Twente

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021