Nieuwe ontwikkelingen bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van de behandeling van borstkanker. Zowel naar nieuwe behandelopties als naar het voorkomen van onnodig behandelen. Met daarbij steeds meer aandacht voor de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling.

Een greep uit de lopende onderzoeken:

Schildwachtklierprocedure achterwege laten

Bij vrijwel alle vrouwen met borstkanker wordt een schildwachtklierprocedure verricht als er bij eerder onderzoek geen uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel zijn gevonden. In een klinische studie wordt nu onderzocht of een schildwachtklierprocedure wel bij al deze vrouwen nodig is.

Lees meer over dit onderzoek.

Optimale duur van anti-hormonale therapie

Een behandeling met anti-hormonale therapie duurt tussen de 5 en 10 jaar. De optimale duur van verschillende soorten anti-hormonale behandelingen is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn klinische studies gaande die dit onderzoeken. Deze onderzoeken duren dan ook een lange tijd.

Alleen anti-hormonale therapie voor de operatie

Vrouwen met een hormoongevoelige tumor in stadium 2 of 3 krijgen voorafgaand aan de operatie een behandeling met chemotherapie en anti-hormonale therapie. Chemotherapie geeft meer bijwerkingen en klachten op de lange termijn dan anti-hormonale therapie. Nu wordt onderzocht of de chemotherapie achterwege gelaten kan worden, door een nieuwe combinatie van anti-hormonale therapie te gebruiken.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020