Inflammatoire borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Inflammatoire borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. Inflammatoir betekent ontstoken. Deze vorm van kanker is zeldzaam.

Lees op deze pagina over:

Wat is inflammatoire borstkanker?

Bij inflammatoire borstkanker blokkeren de kankercellen de lymfevaten in de huid van de borst. Hierdoor ontsteken de lymfevaten en wordt het borstweefsel hard. De borst wordt rood, roze of paars en gaat er ontstoken uitzien. 

Andere namen voor inflammatoire borstkanker zijn ontstekingsborstkanker en mastitis carcinomatosa.

Cijfers over inflammatoire borstkanker

Inflammatoire borstkanker is een zeldzame soort borstkanker. Ongeveer 1 op de 100 vrouwen met borstkanker heeft deze vorm. De gemiddelde leeftijd waarop inflammatoire borstkanker ontstaat is 58 jaar. 

Vooruitzichten bij inflammatoire borstkanker

Een inflammatoire tumor groeit meestal snel. Ook ontstaan er sneller uitzaaiingen dan bij andere vormen van borstkanker. 

Op het moment van de diagnose heeft 85% vrouwen al uitzaaiingen in de okselklieren. Verder heeft 3 op de 10 vrouwen uitzaaiingen in andere organen. De vooruitzichten zijn daarmee minder goed dan bij andere soorten borstkanker.

Klachten bij inflammatoire borstkanker

Bij inflammatoire borstkanker kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Je borst of een deel ervan kleurt rood, roze of paars. 
  • Er zitten kleine putjes in de huid van je borst (‘sinaasappelhuid’).
  • Je borst voelt zwaar aan, is groter geworden of doet pijn.
  • Je borst jeukt, of je hebt een warm of branderig gevoel in de borst.
  • Je tepel is ingetrokken.

Deze klachten ontstaan vaak snel: in een aantal weken of maanden. Ze kunnen ook andere oorzaken hebben dan inflammatoire borstkanker, zoals koorts of een borstontsteking door borstvoeding. Ook als je zwanger bent, of net zwanger bent geweest, kun je dit soort klachten hebben.

Heb je last van 1 of meer van deze klachten, ga dan naar je huisarts. De huisarts kan je antibiotica voorschrijven. Als antibiotica niet helpt, kan dat een teken van inflammatoire borstkanker zijn. Bespreek dan samen met je huisarts of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is.

Goed om te weten: bij inflammatoire borstkanker voel je meestal geen knobbeltje in je borst. 

Onderzoeken bij inflammatoire borstkanker

In het ziekenhuis kun je verschillende onderzoeken krijgen. Zoals een lichamelijk onderzoek, een mammografie, echografie en MRI-scan. Om de diagnose te stellen, neemt de arts wat weefsel weg uit de huid van je borst. Dit heet een biopsie.

Inflammatoire borstkanker is vaak triple-negatief of HER2-positief. Minder vaak gaat het om hormoongevoelige borstkanker.

Als blijkt dat je inflammatoire borstkanker hebt, zijn nog een paar extra onderzoeken nodig. Je krijgt een MRI-scan om te onderzoeken of er uitzaaiingen in je lymfeklieren zijn. En een PET-CT-scan om eventuele uitzaaiingen in andere organen op te sporen.

Bekijk de uitgebreide informatie over onderzoeken bij borstkanker.

Behandeling van inflammatoire borstkanker

Zitten de kankercellen alleen in je borst en in nabijgelegen lymfeklieren in de buurt van de tumor? Dan kun je een behandeling krijgen waardoor je kunt genezen. Omdat inflammatoire borstkanker een agressieve soort borstkanker is, gaat het om een ingrijpende behandeling.

Eerst krijg je chemotherapie. Als de inflammatoire borstkanker HER2-positief is, krijg je de chemotherapie in combinatie met doelgerichte therapie. De arts zal adviseren om snel te starten met de behandeling: binnen 2 weken na de diagnose.

Daarna volgt een borstamputatie. Een borstsparende operatie wordt bij inflammatoire borstkanker afgeraden, omdat de kankercellen verspreid in de huid van de borst zitten.

Na de operatie krijg je bestraling van de borstwand en je oksel.

Behandeling van inflammatoire borstkanker die is uitgezaaid

Als er bij diagnose ook uitzaaiingen in andere organen zijn gevonden, is genezing meestal niet meer mogelijk. Welke behandeling je dan kunt krijgen, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van of de borstkanker HER2-positief of triple-negatief is.

De arts bespreekt met je wat de behandelmogelijkheden zijn. Ook bij uitzaaiingen kan de arts voorstellen een borstamputatie te doen. Dat kan namelijk je vooruitzichten verbeteren.

Lees verder over de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

Ziekenhuizen voor inflammatoire borstkanker

Je kunt in alle ziekenhuizen met een mammapoli terecht voor de behandeling van inflammatoire borstkanker.  

In Nederland zijn 2 ziekenhuizen gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van inflammatoire borstkanker:  

  • Antoni van Leeuwenhoek
  • UMCG

Heb jij of heeft je arts een vermoeden dat het om inflammatoire borstkanker gaat? Dan kun je een verwijzing vragen naar 1 van deze ziekenhuizen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Eveline Koiter

Drs. Eveline Koiter

Radiotherapeut-oncoloog, Medisch Spectrum Twente

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021