Inflammatoire borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Inflammatoire borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. Inflammatoir betekent ontstoken. Het ziet eruit als een ontsteking in de borst.

Bij inflammatoire borstkanker blokkeren kankercellen de lymfevaten in de huid van de borst. Hierdoor gaan de lymfevaten ontsteken en wordt het borstweefsel hard.

Andere namen voor inflammatoire borstkanker zijn ontstekingsborstkanker en mastitis carcinomatosa.

Klachten bij inflammatoire borstkanker

Bij inflammatoire borstkanker kleurt de borst of een deel ervan roze, rood of paars.

Daarbij kunnen ook de volgende symptomen voorkomen:

  • de huid heeft kleine putjes (‘sinaasappelhuid’)
  • de borst voelt zwaar aan, is groter geworden of doet pijn
  • er is jeuk en een warm of branderig gevoel in de borst
  • de tepel is ingetrokken

De klachten ontstaan vaak snel; in een aantal weken of soms enkele maanden. Er is vaak geen knobbeltje te voelen. Er zijn ook geen andere oorzaken voor deze klachten, zoals koorts, recente zwangerschap of een borstontsteking door borstvoeding.

Heb je last van één of meer van deze klachten, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan je antibiotica voorschrijven. Als antibiotica niet helpt, kan dat een teken van inflammatoire borstkanker zijn. Ga dan terug naar de huisarts en bespreek of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is.

Cijfers over inflammatoire borstkanker

In Nederland komt inflammatoire borstkanker niet vaak voor. Minder dan 1 op de 100 vrouwen met borstkanker krijgt deze soort. De gemiddelde leeftijd waarop inflammatoire borstkanker ontstaat is 58 jaar. Bij andere soorten borstkanker is dat hoger: 62 jaar.

Bij inflammatoire borstkanker ontstaan uitzaaiingen sneller dan bij de andere soorten. Bij de diagnose van inflammatoire borstkanker hebben de meeste vrouwen uitzaaiingen in de okselklieren (85%). Bij 3 op de 10 vrouwen is er sprake van uitzaaiingen in andere organen. De vooruitzichten zijn daarmee ook minder goed dan bij andere soorten borstkanker.

Inflammatoire borstkanker is vaak triple negatief of HER2-positief. Minder vaak gaat het om hormoongevoelige borstkanker.

Onderzoeken bij inflammatoire borstkanker

In het ziekenhuis kun je verschillende onderzoeken krijgen. Zoals een lichamelijk onderzoek, een mammografie, echografie en MRI-scan. Om de diagnose definitief te stellen, is een biopsie nodig van de huid van de borst.

Als het om inflammatoire borstkanker gaat, volgen aanvullende onderzoeken. Een MRI-scan kan aantonen of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn. Een PET-CT-scan kan eventuele uitzaaiingen in andere organen opsporen.

Behandeling van inflammatoire borstkanker

Bij de diagnose inflammatoire borstkanker krijg je een behandelplan. Zitten de kankercellen alleen in de borst en de nabijgelegen lymfeklieren, dan is een behandeling mogelijk die genezing als doel heeft. Omdat inflammatoire borstkanker een agressieve soort is, gaat het om een ingrijpende behandeling.

Voor de operatie is eerst chemotherapie nodig (neo-adjuvante therapie). Als de inflammatoire borstkanker HER2-positief is, krijg je daarbij ook doelgerichte therapie. De arts zal adviseren om snel te starten met de chemotherapie: binnen 2 weken na de diagnose.

Daarna volgt een borstamputatie. Een borstsparende operatie wordt bij inflammatoire borstkanker afgeraden, omdat de kankercellen in de huid van de borst zitten. Na de operatie is nog bestraling van de borstwand en de oksel nodig.

Behandeling van uitgezaaide inflammatoire borstkanker

Als er uitzaaiingen in andere organen zijn gevonden, is genezing meestal niet meer mogelijk. Welke behandelingen je dan krijgt, hangt af van de kenmerken van de borstkanker.

De arts kan voorstellen om na de chemotherapie een borstamputatie te doen. Dat kan de vooruitzichten verbeteren, ondanks dat er sprake is van uitzaaiingen.

Ziekenhuizen voor inflammatoire borstkanker

In Nederland zijn 2 ziekenhuizen gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van inflammatoire borstkanker:
 

  • UMCG
  • Antoni van Leeuwenhoek

Heb jij en/of heeft je arts een vermoeden dat het om inflammatoire borstkanker gaat? Dan kun je een verwijzing vragen naar één van deze ziekenhuizen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Carolien Schröder

Dr. Carolien Schröder

Internist-oncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2019