Nazorg en controle bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Meestal kom je nog 5 tot 10 jaar op controle. De arts kijkt dan of de behandeling effect heeft gehad en of de kanker wegblijft. Bespreek tijdens de controles ook welke klachten je hebt. Misschien is daar iets aan te doen.

Welke onderzoeken krijg je?

Het risico dat de borstkanker terugkomt is de eerste 5 jaar het grootst. Daarom krijg je de eerste 5 jaar na de behandeling ieder jaar een lichamelijk onderzoek en een mammografie. Vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker krijgen ook een MRI-scan.

Kijken of er uitzaaiingen zijn met bloedonderzoek of scans gebeurt niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het geen zin heeft. Met scans zijn uitzaaiingen namelijk vaak pas te zien als ze  al een halve tot een hele centimeter groot zijn. Dan heb je meestal ook al klachten van de uitzaaiingen.

Gevolgen van de behandeling bespreken

Op de controle-afspraak kun je bespreken of je last hebt van gevolgen van de behandeling. De arts of verpleegkundig specialist vertellen je wat hieraan te doen is.

Zij kunnen je verwijzen naar een andere zorgverlener die je met de klacht kan helpen. Zoals een fysiotherapeut, oedeemtherapeut, diëtist of psycholoog.

Als je klachten hebt tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts, of vervroeg je afspraak in het ziekenhuis. De arts zal je onderzoeken, en proberen de oorzaak van je klachten op te sporen.

Controles als je niet meer beter wordt

Ook als je niet meer kunt genezen van borstkanker, kun je op controle komen. Met de arts kun je overleggen of je dat wilt, en hoe vaak. De arts onderzoekt of de ziekte stabiel is, of dat je een andere behandeling nodig hebt.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Het kan helpen om hier met een (ervarings)deskundige over te praten. Bekijk ook de tips om met angst om te gaan.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen om niet op controle te komen of een keer over te slaan. Overleg daarover altijd van tevoren met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Iris van der Ploeg

Dr. Iris van der Ploeg

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021