Schildwachtklierprocedure bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een schildwachtklierprocedure is operatie waarbij de chirurg de schildwachtklier opzoekt en verwijdert. Doel van deze procedure is om uitzaaiingen in de lymfeklieren zo vroeg mogelijk te ontdekken.

De schildwachtklier

De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Kankercellen kunnen zich verspreiden zich via het lymfevocht. Als borstkanker uitzaait, komen de uitgezaaide kankercellen als eerste in de schildwachtklier terecht.

De schildwachtklier wordt ook wel poortwachtersklier of sentinel node genoemd. De schildwachtklier is iets anders dan de schildklier. De schildklier is een orgaan in de hals dat hormonen aanmaakt.

De schildwachtklier is niet bij iedereen dezelfde lymfeklier. De plaats van de tumor in de borst bepaalt welke klier als eerste het lymfevocht van de tumor opvangt. Meestal is de schildwachtklier 1 van de lymfeklieren in de oksel.

Ook rondom het sleutelbeen en bij het borstbeen zitten lymfeklieren. De schildwachtklier kan ook 1 van die lymfeklieren zijn.

Lymfeklieren rond de borst

Als borstkanker uitzaait, is dat vaak eerst naar de lymfeklieren rondom de borst. Deze lymfeklieren liggen in de oksel (1), bij het sleutelbeen (2) en onder het borstbeen (3).

Wanneer een schildwachtklierprocedure?

De arts kan een schildwachtklierprocedure voorstellen als je invasieve borstkanker hebt zonder aantasting van de lymfeklieren. Met de schildwachtklierprocedure kan de arts met 95% zekerheid vaststellen dat er wel of geen uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten.

De schildwachtklier wordt meestal verwijderd tijdens de operatie aan de borst.

Hoe verloopt de schildwachtklierprocedure?

Om de schildwachtklier te vinden, wordt een klein beetje radioactieve vloeistof in de borst gespoten. Dit gebeurt voorafgaand aan de operatie van de borst (dezelfde dag of 1 dag van tevoren).

Via het lymfevocht komt de vloeistof in de schildwachtklier terecht. Daarna wordt een lymfescan verricht. Op de lymfescan wordt de schildwachtklier zichtbaar. Meestal blijken er 1 of 2 lymfeklieren schildwachtklier te zijn.

Tijdens de operatie aan de borst spoort de arts de schildwachtklieren op met een apparaatje dat radioactiviteit kan meten. Soms spuit de arts ook nog blauwe inkt in de buurt van tumor. De lymfebanen kleuren dan blauw en kunnen zo gevolgd worden tot aan de schildwachtklieren.

Vervolgens verwijdert de chirurg de schildwachtklieren. Dat doet de arts via een snee, aan de onderkant van de oksel. De patholoog onderzoekt of de schildwachtklieren kankercellen bevatten.

Uitslag van de schildwachtklierprocedure

Ongeveer 3 op de 4 vrouwen blijkt na de schildwachtklierprocedure geen kankercellen in de schildwachtklieren te hebben. De kans is dan heel groot dat er in de rest van de lymfeklieren in de oksel ook geen uitzaaiingen zitten. De oksel heeft dan geen verdere behandeling nodig.

Behandeling na de schildwachtklierprocedure

Zijn er uitzaaiingen in de schildwachtklieren gevonden? Dan zal de arts je een aanvullende behandeling adviseren. De kans is namelijk aanwezig dat niet alleen de schildwachtklieren, maar ook de andere lymfeklieren in de oksel kankercellen bevatten.

De aanvullende behandeling is vaak bestraling van de oksel. In enkele gevallen zal de arts een okselkliertoilet adviseren. Dat is een operatie waarbij de chirurg alle lymfeklieren in de oksel verwijdert. Bij een kleine uitzaaiing in de schildwachtklier is het soms niet nodig om een aanvullende behandeling te doen.

Complicaties van de schildwachtklierprocedure

De schildwachtklierprocedure geeft een kleine kans op complicaties. Een mogelijke bijwerking is een verminderd gevoel rondom het litteken in de oksel. De kans op lymfoedeem is zeer klein. Wel is er meestal sprake van tijdelijke lokale vochtophoping (seroom).

Soms geen schildwachtklierprocedure nodig

Bij een gunstige vorm van borstkanker is het niet altijd nodig om een schildwachtklierprocedure te doen. De kans is dan namelijk erg klein dat er een uitzaaiingen in de oksel zit.

Het is dan soms mogelijk om geen schildwachtklierprocedure te doen. De arts bespreekt dit met je. De arts kan ook voorstellen om mee te doen met een wetenschappelijk onderzoek. Je komt dan regelmatig op controle. De arts onderzoekt dan wat het gevolg is van geen schildwachtklierprocedure.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Iris van der Ploeg

Dr. Iris van der Ploeg

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marie Jeanne Vrancken Peeters

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021