Behandeling van borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij borstkanker. Meestal krijg je meerdere behandelingen tegelijk of na elkaar. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandelingen zijn. Dat hangt onder andere af van de soort borstkanker die je hebt en hoe uitgebreid de ziekte is.

Lees op deze pagina over:

Of ga direct naar het overzicht van behandelingen bij borstkanker.

Behandeling van borstkanker met genezing als doel

Is de behandeling gericht op genezen? Dan kan de arts 1 of meer van de volgende behandelingen voorstellen:

Operatie aan je borst

Bij borstkanker zal de arts bijna altijd een operatie voorstellen. Dit kan een borstsparende operatie zijn, of een borstamputatie. Soms kun je kiezen tussen een borstsparende operatie of een borstamputatie. 

Na de operatie kan de plastisch chirurg de vorm van de borst herstellen. Dit heet een reconstructie. Lees verder over de verschillende vormen van borstreconstructie.

Bestraling van je borst en lymfeklieren

Na een borstsparende operatie volgt bijna altijd bestraling. Soms is bestraling ook nodig na een borstamputatie. Als er uitzaaiingen zijn gevonden in je lymfeklieren, kunnen die ook vaak bestraald worden. Lees verder over bestraling bij borstkanker.

Operatie aan je oksel

Uitzaaiingen in de lymfeklieren kan de arts opsporen met een echografie, en met een schildwachtklierprocedure

Als er uitzaaiingen zijn, zitten die meestal in de lymfeklieren in de oksel. Zijn er veel uitzaaiingen, dan is het soms nodig om alle lymfeklieren in de oksel te verwijderen. Dit heet een okselkliertoilet of okselklierdissectie.

Chemotherapie

Om de kans te verkleinen dat er later uitzaaiingen ontstaan, kan de arts ook een behandeling met chemotherapie voorstellen. De chemotherapie kun je na de operatie (en bestraling) krijgen. 

Steeds vaker wordt chemotherapie vóór de operatie gegeven. Lees verder over chemotherapie bij borstkanker.

Anti-hormonale therapie

Heb je een hormoongevoelige vorm van borstkanker, dan krijg je vaak ook anti-hormonale therapie. Als chemotherapie nodig is, begin je meestal pas met de anti-hormonale therapie na de chemotherapie. Je kunt ook voorafgaand aan de operatie met anti-hormonale therapie starten. Lees verder over anti-hormonale therapie bij borstkanker.

Doelgerichte therapie

Bij een HER2-positieve vorm van borstkanker krijg je naast chemotherapie meestal ook doelgerichte therapie. Lees verder over doelgerichte therapie bij borstkanker.

Immunotherapie

Immunotherapie kan een behandeling zijn als je uitgezaaide triple-negatieve borstkanker hebt. Of als triple-negatieve borstkanker na een eerdere behandeling op dezelfde plek terugkomt en de tumor niet met een operatie te verwijderen is. Lees verder over immunotherapie bij borstkanker.

Keuzehulpen bij borstkanker

Een keuzehulp informeert je in een paar stappen over de soort kanker die je hebt, de verschillende behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen per behandeling. In de meeste keuzehulpen kun je aangeven wat je belangrijk vindt. Vervolgens krijgt je een advies welke behandeling het best bij je past. Bekijk de keuzehulpen voor borstkanker in de Appstore op kanker.nl

Hoe groot is de kans op genezing na de behandeling?

De kans op genezing hangt af van de soort borstkanker die je hebt en het stadium van de ziekte bij de diagnose. Ook je leeftijd speelt een rol en of je nog andere ziekten hebt. 

Met je arts kun je bespreken wat je vooruitzichten zijn.  

Kans op terugkeer van borstkanker na de behandeling

Soms komt borstkanker na de behandelingen terug. Het kan dan gaan om:

  • een nieuwe tumor op de plek waar eerder de kanker ontstond: in de borst of het litteken. Dit heet een lokaal recidief.
  • een nieuwe tumor in de lymfeklieren in je oksel, de lymfklieren rondom je sleutelbeen en/of de lymfeklieren bij het borstbeen. Dit heet een regionaal recidief.
  • uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam: uitgezaaide kanker (ook wel: gemetastaseerde kanker). Meestal gaat het dan om uitzaaiingen in de botten, longen, lever of hersenen. Lees verder over uitgezaaide borstkanker..

Een nieuwe tumor die niet lijkt op de eerder gevonden borstkanker, heet een tweede primaire tumor. Die kan voorkomen in de borst waar de eerste tumor zat, of in de andere borst.

Het is lastig in te schatten hoe groot de kans is dat borstkanker terugkomt. Bespreek dit met je arts

De kans op genezing na teruggekeerde borstkanker hangt af van de plaats waar de tumor is teruggekomen. Lees verder over de behandeling van teruggekeerde borstkanker.

Kinderwens? Bespreek die voor je behandeling

De behandeling van borstkanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Zeg dit dan voor de behandeling tegen je arts. Misschien kun je een vruchtbaarheidsbehandeling krijgen voordat je met de kankerbehandeling begint.

Behandeling bij uitgezaaide borstkanker

Heb je borstkanker met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts kan een behandeling voorstellen die de ziekte kan remmen.

De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Lees verder over de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen voor borstkanker (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor borstkanker.

Als je twijfelt over een behandeling bij borstkanker

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Overzicht van behandelingen bij borstkanker

Lees verder over deze behandelingen bij borstkanker:

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Corine Veenstra

Corine Veenstra

Physician assistant, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Aafke Honkoop

Dr. Aafke Honkoop

Internist-oncoloog, Isala

Foto Iris van der Ploeg

Dr. Iris van der Ploeg

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marie Jeanne Vrancken Peeters

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Rhodé Bijlsma

Dr. Rhodé Bijlsma

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Foto Eveline Koiter

Drs. Eveline Koiter

Radiotherapeut-oncoloog, Medisch Spectrum Twente

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022