Behandeling van borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij borstkanker. Meestal krijg je meerdere behandelingen tegelijk of na elkaar. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandelingen zijn. Dat hangt onder andere af van de soort borstkanker die je hebt en hoe uitgebreid de ziekte is.

Lees op deze pagina over:

Of ga direct naar het overzicht van behandelingen bij borstkanker

Behandeling van borstkanker met genezing als doel

Is de behandeling gericht op genezen? Dan kan de arts 1 of meer van de volgende behandelingen voorstellen:

Operatie aan je borst

Bij borstkanker zal de arts bijna altijd een operatie voorstellen. Dit kan een borstsparende operatie zijn, of een borstamputatie. Soms kun je kiezen tussen een borstsparende operatie of een borstamputatie. 

Na de operatie kan de plastisch chirurg de vorm van de borst herstellen. Dit heet een reconstructie. Lees verder over de verschillende vormen van borstreconstructie.

Bestraling van je borst en lymfeklieren

Na een borstsparende operatie volgt bijna altijd bestraling. Soms is bestraling ook nodig na een borstamputatie. Als er uitzaaiingen zijn gevonden in je lymfeklieren, kunnen die ook vaak bestraald worden. Lees verder over bestraling bij borstkanker.

Operatie aan je oksel

Uitzaaiingen in de lymfeklieren kan de arts opsporen met een echografie, en met een schildwachtklierprocedure

Als er uitzaaiingen zijn, zitten die meestal in de lymfeklieren in de oksel. Zijn er veel uitzaaiingen, dan is het soms nodig om alle lymfeklieren in de oksel te verwijderen. Dit heet een okselkliertoilet of okselklierdissectie.

Chemotherapie

Om de kans te verkleinen dat er later uitzaaiingen ontstaan, kan de arts ook een behandeling met chemotherapie voorstellen. De chemotherapie kun je na de operatie (en bestraling) krijgen. 

Steeds vaker wordt chemotherapie vóór de operatie gegeven. Lees verder over chemotherapie bij borstkanker.

Anti-hormonale therapie

Heb je een hormoongevoelige vorm van borstkanker, dan krijg je vaak ook anti-hormonale therapie. Als chemotherapie nodig is, begin je meestal pas met de anti-hormonale therapie na de chemotherapie. Je kunt ook voorafgaand aan de operatie met anti-hormonale therapie starten. Lees verder over anti-hormonale therapie bij borstkanker.

Doelgerichte therapie

Bij een HER2-positieve vorm van borstkanker krijg je naast chemotherapie meestal ook doelgerichte therapie. Lees verder over doelgerichte therapie bij borstkanker.

Hoe groot is de kans op genezing na de behandeling?

De kans op genezing hangt af van de soort borstkanker die je hebt en het stadium van de ziekte bij de diagnose. Ook je leeftijd speelt een rol en of je nog andere ziekten hebt. 

Met je arts kun je bespreken wat je vooruitzichten zijn.
 

  Kans op terugkeer van borstkanker na de behandeling

  Soms komt borstkanker na de behandelingen terug. Het kan dan gaan om:

  • een nieuwe tumor op de plek waar eerder de kanker ontstond: in de borst of het litteken. Dit heet een lokaal recidief.
  • een nieuwe tumor in de lymfeklieren in je oksel, de lymfklieren rondom je sleutelbeen en/of de lymfeklieren bij het borstbeen. Dit heet een regionaal recidief.
  • uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam: uitgezaaide kanker (ook wel: gemetastaseerde kanker). Meestal gaat het dan om uitzaaiingen in de botten, longen, lever of hersenen. Lees verder over uitgezaaide borstkanker..

  Een nieuwe tumor die niet lijkt op de eerder gevonden borstkanker, heet een tweede primaire tumor. Die kan voorkomen in de borst waar de eerste tumor zat, of in de andere borst.

  Het is lastig in te schatten hoe groot de kans is dat borstkanker terugkomt. Bespreek dit met je arts

  De kans op genezing na teruggekeerde borstkanker hangt af van de plaats waar de tumor is teruggekomen. Lees verder over de behandeling van teruggekeerde borstkanker.

  Kinderwens? Bespreek die voor je behandeling

  De behandeling van borstkanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Zeg dit dan voor de behandeling tegen je arts. Misschien kun je een vruchtbaarheidsbehandeling krijgen voordat je met de kankerbehandeling begint.

  Behandeling bij uitgezaaide borstkanker

  Heb je borstkanker met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts kan een behandeling voorstellen die de ziekte kan remmen.

  De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Lees verder over de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

  Onderzoek naar nieuwe behandelingen voor borstkanker

  Soms kun je een behandeling krijgen waar nog onderzoek naar wordt gedaan. Dit heet een trial (studie). Vraag je arts naar de mogelijkheden. Hij of zij kan je vertellen of er trials zijn en of je hiervoor in aanmerking komt.

  Als je twijfelt over een behandeling

  Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

  Overzicht van behandelingen bij borstkanker

  Lees verder over deze behandelingen bij borstkanker:

  Je keuzes en rechten als patiënt

  Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je bepaalde rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je kunt altijd een second opinion aanvragen.
  Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

  Colofon

  Met medewerking van:

  Logo BVN

  Borstkankervereniging Nederland

  Patiëntenorganisatie

  Website

  Foto Corine Veenstra

  Corine Veenstra

  Physician assistant, Antoni van Leeuwenhoek

  LinkedIn

  Foto Aafke Honkoop

  Dr. Aafke Honkoop

  Internist-oncoloog, Isala

  Foto Iris van der Ploeg

  Dr. Iris van der Ploeg

  Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

  LinkedIn

  illustratie-arts-vrouw

  Dr. Marie Jeanne Vrancken Peeters

  Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

  Foto Rhodé Bijlsma

  Dr. Rhodé Bijlsma

  Internist-oncoloog, UMC Utrecht

  LinkedIn

  Foto Eveline Koiter

  Drs. Eveline Koiter

  Radiotherapeut-oncoloog, Medisch Spectrum Twente

  illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

  Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

  Logo NABON

  Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

  Gemaakt door de redactie van kanker.nl

  Laatste update: maart 2022