Okselkliertoilet

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een okselkliertoilet is een operatie waarbij de chirurg alle lymfeklieren in de oksel verwijdert. Een andere naam hiervoor is okselklierdissectie.

Na het okselkliertoilet wordt onderzocht in hoeveel lymfeklieren uitzaaiingen zitten. Uitzaaiingen in de lymfeklieren kunnen een reden zijn voor een aanvullende behandeling. Dit kan bestraling zijn, of chemotherapie, anti-hormonale therapie of doelgerichte therapie.

Wanneer een okselkliertoilet?

Een okselkliertoilet wordt niet meer zo vaak gedaan. Bestraling van de oksel is een goed alternatief, met minder risico op klachten zoals lymfoedeem.

De arts bespreekt met je welke van deze 2 behandelingen voor jou het meest geschikt is. Bij zeer kleine uitzaaiingen kan de arts voorstellen om geen verdere behandeling van de okselklieren te verrichten.

Genezing van de wond na het okselkliertoilet

Tijdens het okselkliertoilet brengt de arts een slangetje in dat het overtollige wondvocht afvoert. Dit heet een drain.

Na een of meer dagen verwijdert de verpleegkundige de drain. Hierna kan het wondvocht zich nog ophopen. Heb je hier erg veel last van, dan kan de verpleegkundige het vocht met een injectienaald opzuigen. Dit is niet pijnlijk, maar vergroot wel het risico op infecties.

De eerste weken na de operatie kan de wond pijn doen en een trekkend gevoel geven. De huid rond de wond kan verkleurd zijn. Soms is het gebied rondom het litteken gezwollen. Deze klachten worden minder naarmate de wond geneest.

Gevolgen van een okselkliertoilet

Een okselkliertoilet kan verschillende klachten op de lange termijn geven. De klachten en hevigheid ervan verschillen per persoon.

Minder gevoel of zenuwpijn

Bij het okselkliertoilet moet de chirurg vaak de gevoelszenuwen van de oksel doorsnijden. Hierdoor heb je geen of veel minder gevoel in de oksel en de binnenkant van de arm. Het gevoel kan voor een deel terugkomen.

Sommige mensen ervaren juist een heftige pijn: zenuwpijn. Lees meer over pijn na borstkanker en mogelijke oplossingen hiervoor.

Stijve schouder

Na het okselkliertoilet of bestraling van de okselklieren kan het lastiger zijn de schouder te bewegen. Lees meer over een stijve schouder na borstkanker.

Lymfoedeem

Door het verwijderen of bestralen van de lymfeklieren kan het lymfevocht niet goed afgevoerd worden uit de arm. Er blijft dan teveel lymfevocht achter, waardoor de arm opgezwollen raakt. Dit heet lymfoedeem. Lees verder over lymfoedeem en de behandeling hiervan.

Tip: vraag de verpleegkundige om de omtrek van je bovenarm te meten, zowel voor als na het okselkliertoilet. Als je arm dikker wordt, betekent dit dat het lymfevocht zich heeft opgehoopt in je arm. Dan kun je met de behandeling tegen lymfoedeem starten.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Iris van der Ploeg

Dr. Iris van der Ploeg

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marie Jeanne Vrancken Peeters

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021