Verzekeringen en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je kanker of kanker gehad? Dan kan dat gevolgen hebben voor je premie of voorwaarden als je een nieuwe verzekering wilt afsluiten. Of als je een verzekering wilt aanpassen. Bekijk waar je op kunt letten.

Als je kanker hebt (gehad), heb je mogelijk een hoger dan gemiddeld risico om arbeidsongeschikt te worden, of om eerder te overlijden. Daarom gelden soms extra voorwaarden of een hogere premie als je een verzekering wilt afsluiten. Soms kan een verzekeraar je weigeren, maar dat gebeurt gelukkig niet vaak.

Verschillende verzekeringen en kanker

Het verschilt per type verzekering welke voorwaarden gelden en waar je rekening mee moet houden. Klik voor meer informatie op de verzekering waar je meer over wilt weten:

Schone-lei-regeling

Wil je een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering afsluiten? Misschien kom je in aanmerking voor de schone-lei-regeling. Deze regeling houdt in dat het in sommige gevallen niet nodig is om je kankerverleden te vermelden. Dat maakt het makkelijker om zo’n verzekering aan te vragen. Lees meer over de schone-lei-regeling.

Erfelijk risico op kanker en verzekeringen

Heb je door erfelijke aanleg een hoger risico op kanker? Dat kan ook gevolgen hebben voor je (nieuwe) verzekeringen. Lees verder over verzekeren bij erfelijke kanker op de website van Stichting Erfelijke Kanker Nederland.

Goed om te weten

De informatie over verzekeren en kanker op kanker.nl is met zorg samengesteld. Wat voor jou de beste verzekering is hangt af van je persoonlijke situatie. Gebruik deze pagina's dus om je te laten informeren, maar controleer altijd of alles ook voor jou geldt.

Check altijd de specifieke voorwaarden bij je verzekeraar en stel vragen als je twijfelt. Zeg een lopende verzekering nooit op voordat je zeker weet óf en hoe je voor een nieuwe verzekering wordt geaccepteerd.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

foto matthijs timmermans

Matthijs Timmermans

Beleidsadviseur Leven/Inkomen, Verbond van Verzekeraars

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

illustratie-deskundige-vrouw

Rentia Visser

Communicatieadviseur, Verbond van Verzekeraars

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023