De basisverzekering als je kanker hebt (gehad)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Veel zorg rondom kanker zit in de basisverzekering. Een zorgverzekeraar is verplicht om je te accepteren voor de basisverzekering. Ook als je een minder goede gezondheid hebt.

Lees op deze pagina over:

De basisverzekering

De basisverzekering dekt de kosten van de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Lees op rijksoverheid.nl meer over de basisverzekering.

Soorten polissen voor de basisverzekering

Als je een basisverzekering afsluit, kun je kiezen tussen een restitutie-, natura-, combinatie- of budgetpolis.

Bij een restitutiepolis kun je zelf je zorgverlener (arts, ziekenhuis etc.) uitzoeken. Bij een budgetpolis kun je maar uit een beperkt aantal zorgverleners kiezen voor een volledige vergoeding. Een natura- of combinatiepolis zit daar tussenin. Op Rijksoverheid.nl vind je meer uitleg over deze soorten polissen.

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar en moet je kiezen tussen polissen? Vraag jezelf dan af: hoe belangrijk vind ik het om zelf te kunnen kiezen in welk ziekenhuis ik behandeld wil worden? Vind je dat belangrijk, kies dan geen budgetpolis.

Eigen risico en eigen bijdrage

Van de zorgkosten die je elk jaar maakt, moet je mogelijk een deel zelf betalen. Er is het eigen risico en de eigen bijdrage. Dat zijn twee verschillende dingen. 

Eigen risico

Voor de meeste zorg in het basispakket geldt het verplicht eigen risico.
Sommige zorgkosten, zoals het bezoek aan de huisarts, zijn uitgezonderd van het eigen risico. Maar bijvoorbeeld een controle in het ziekenhuis, medicijnen en een pruik gaan wel van je eigen risico af.

Je kunt je eigen risico verhogen zodat je minder premie hoeft te betalen. Maar als je kanker hebt of hebt gehad, is er wel een kans dat je dan uiteindelijk duurder uit bent. Denk dus goed na of dit in jouw situatie verstandig is.

Lees meer op rijksoverheid.nl: Wat is het eigen risico van mijn zorgverzekering en wanneer betaal ik dit?

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg moet je een eigen bijdrage betalen. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. Je zorgverzekeraar kan je hierover informeren.

Lees meer op rijksoverheid.nl: Wanneer betaal ik een eigen bijdrage voor zorg?

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

foto matthijs timmermans

Matthijs Timmermans

Beleidsadviseur Leven/Inkomen, Verbond van Verzekeraars

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

illustratie-deskundige-vrouw

Rentia Visser

Communicatieadviseur, Verbond van Verzekeraars

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023