Veelgestelde vragen over de schone-lei-regeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Op deze pagina lees je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de schone-lei-regeling. Dat is een regeling die het voor ex-kankerpatiënten makkelijker maakt om een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering af te sluiten.

Bekijk ook de uitleg over de schone-lei-regeling.

Vragen over de toepassing van de schone-lei-regeling

Vragen over de schone-lei-regeling en de overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Vragen over de toepassing van de schone-lei-regeling

Ik heb alleen een voorstadium van kanker gehad. Moet ik dit vermelden als ik een verzekering aanvraag?

Ja. Als je een voorstadium van kanker of een zogenaamde premaligne aandoening hebt (gehad), moet je dit vermelden als je een verzekering aanvraagt.

Bij een voorstadium zijn er afwijkende cellen te zien. Die kunnen veranderen in kwaadaardige cellen (kanker). Een voorbeeld van een voorstadium is CIN of DCIS.

Verzekeraars bepalen zelf hoe ze bij een verzekeringsaanvraag omgaan met een voorstadium van kanker. Vaak accepteren ze de aanvraag. Soms verhogen ze de premie of passen ze een uitsluitingsclausule toe. Alleen heel soms wordt de verzekering geweigerd.

Bij mij kwam de kanker terug nadat ik een tijdje kankervrij ben geweest. Welke termijn geldt er nu voor mij?

Je houdt de datum van de laatste diagnose aan. Dat kan betekenen dat je langer moet wachten voordat je van de schone-lei-regeling gebruik kunt maken.

Ik heb meerdere kankersoorten gehad. Welke termijn geldt dan voor mij?

Je kijkt per kankerdiagnose hoe lang je kankervrij bent en welke termijn daarop van toepassing is. Gebruik daarvoor de checklist verzekeren na kanker.

Vragen over de schone-lei-regeling en de overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering

Ik heb al een overlijdensrisicoverzekering. Kan ik toch gebruik maken van de schone-lei-regeling?

Ja. Als je onder de schone-lei-regeling valt, kun je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij je huidige verzekeraar of bij een andere. Misschien wordt je premie dan lager.

Goed om te weten: heb je sinds het afsluiten van je huidige verzekering nieuwe klachten, ziekten of aandoeningen gekregen? Dan worden deze wel ook meegenomen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering. Zeg daarom je huidige verzekering nooit op voordat je een nieuwe hebt afgesloten.

Ik heb op de gezondheidsverklaring gemeld dat ik kanker heb gehad, zonder dat dat had gehoeven. Wat zijn de gevolgen?

De medisch adviseur van de verzekeraar mag bij de risicobeoordeling geen rekening houden met je kankerverleden. Laat de verzekeraar wel even weten dat je onder de schone-lei-regeling valt.

Wij willen een huis kopen en een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek koppelen. Is het verstandig om te wachten met het afsluiten van deze verzekering, zodat we gebruik kunnen maken van de schone-lei-regeling?

Soms kan wachten een optie zijn. Maar je kunt ook besluiten om de verzekering wel aan te vragen. De medisch adviseur van de verzekeraar beoordeelt je verzekeringsaanvraag individueel. Vaak lukt het wel om een verzekering af te sluiten. Soms wel tegen een hogere premie. Of met aangepaste voorwaarden.

Wordt je aanvraag toch afgewezen? Dan zal de verzekeraar je gegevens vernietigen.

Hoe zit het met de wachtjaren van de uitvaartverzekering en de schone-lei-regeling?

Als je onder de schone-lei-regeling valt, 60 jaar of jonger bent en een uitvaartverzekering wilt afsluiten, hoef je niet te melden dat je kanker had. Er gelden dan ook geen wachtjaren.

Wat als ik een overlijdensrisicoverzekering wil met premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid?

Sluit je een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering af met een arbeidsongeschiktheidsdekking? Dan moet je altijd melden dat je kanker hebt gehad. De medisch adviseur van de verzekeraar gebruikt deze informatie om te beoordelen hoe hoog het risico is dat je arbeidsongeschikt raakt.

Goed om te weten: val je onder de schone-lei-regeling? Dan mag de medisch adviseur de informatie over je kanker niet gebruiken om het risico op overlijden te beoordelen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

foto matthijs timmermans

Matthijs Timmermans

Beleidsadviseur Leven/Inkomen, Verbond van Verzekeraars

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

illustratie-deskundige-vrouw

Rentia Visser

Communicatieadviseur, Verbond van Verzekeraars

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023