Uitvaartverzekering en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je kanker hebt gehad, kan het afsluiten van een uitvaartverzekering lastig zijn. Wil je een uitvaartverzekering afsluiten als je nog behandeld wordt voor kanker? Dan is de kans heel klein dat de verzekeraar je accepteert.

Een uitvaartverzekering sluit je af als je verwacht niet genoeg spaargeld te hebben voor je uitvaart. En als je je naasten niet wilt opzadelen met de kosten voor je begrafenis of crematie. Een uitvaart kost gemiddeld tussen de € 7.000 en € 10.000.

Lees: Waar kun je tegenaan  lopen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Uitvaartverzekering aanvragen na kanker

Als je een uitvaartverzekering aanvraagt, moet je meestal een gezondheidsverklaring invullen. Daarin moet je aangeven dat je kanker hebt gehad. In bepaalde gevallen is dat niet nodig, zie verderop.

Soms gelden er wachtjaren. Tip: vraag meer offertes op en vergelijk de premies en voorwaarden.

Gezondheidsverklaring uitvaartverzekering

Een gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over je gezondheid. Hiermee kan de medisch adviseur van de verzekeraar inschatten hoe groot het risico dat je eerder overlijdt dan door ouderdom. Lees: Hoe werkt dat met de gezondheidsverklaring? Of bekijk de video over de gezondheidsverklaring

Het is heel belangrijk dat je alle vragen eerlijk beantwoordt. Dus dat je eerlijk zegt dat je kanker hebt (gehad). Doe je dat niet, dan kan het zo zijn dat je nabestaanden geen geld krijgen voor de uitvaart. Ook als je premie hebt betaald.

Goed om te weten:  In sommige situaties hoef je bij het invullen van de gezondheidsverklaring niet meer  te melden dat je kanker hebt gehad. Bepaal met de checklist verzekeren na kanker of jij je kankerverleden moet melden als je een uitvaartverzekering aanvraagt.

Wachtjaren

Sommige verzekeraars werken met wachtjaren. Is de wachttijd bijvoorbeeld 2 jaar, dan heb je bij overlijden binnen de eerste 2 jaar na afsluiting van de verzekering nog geen recht op (volledige) uitbetaling, ook als je in de periode premie hebt betaald. Na de wachttijd heb je wel recht op uitbetaling. 

Recht van eerste kennisneming en blokkeringsrecht

Je hebt het recht om als eerste te horen wat de medisch adviseur adviseert aan de verzekeraar waar je een uitvaartverzekering hebt aangevraagd. Dit heet het recht op eerste kennisneming. Als je gebruik wilt maken van dit recht, moet je dat bij je aanvraag melden.

Als het advies negatief is of als het je niet bevalt, kun je vervolgens de medisch adviseur verbieden om dit advies door te sturen naar de verzekeraar. Je maakt dan gebruik van je blokkeringsrecht. Je trekt zo de aanvraag voor de verzekering in. Zo voorkom je dat de verzekeraar je aanvraag officieel weigert. 

Problemen met het afsluiten van een uitvaartverzekering 

Als je kanker hebt gehad, kan het lastig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Of de verzekeraar je je verzekeringsaanvraag accepteert, hangt af van het type kanker dat je hebt gehad en hoe lang geleden de behandeling was.

De volgende situaties komen voor:

  • De verzekeraar accepteert je verzekeringsaanvraag zonder de premie te verhogen. Je bent dus gelijk aan een andere verzekerde.
  • De verzekeraar accepteert je verzekeringsaanvraag, maar alleen tegen een hogere premie.
  • De verzekeraar accepteert je verzekeringsaanvraag, maar hanteert een wachttijd.
  • De verzekeraar weigert je verzekeringsaanvraag.

Wil je een uitvaartverzekering afsluiten als je nog onder behandeling bent voor kanker? Dan is de kans zeer klein dat de verzekeraar je accepteert. Je kunt dan voor een koopsomvariant kiezen.

Afwijzing heeft geen effect op volgende aanvraag

Ben je afgewezen, dan kun je een nieuwe aanvraag indienen bij een andere verzekeraar. Deze mag jou niet vragen of je in het verleden bent geweigerd om medische redenen (bijvoorbeeld omdat je kanker hebt gehad). Wel mag hij je vragen of een andere verzekeraar je eerder heeft geweigerd om niet-medische redenen (bijvoorbeeld fraude of wanbetaling).  

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-deskundige

Matthijs Timmermans

Beleidsadviseur, Verbond van Verzekeraars

illustratie-deskundige-vrouw

Michaela van der Veldt, MSc.

Maatschappelijk werker, Erasmus MC

illustratie-deskundige-vrouw

Mirjam van Belzen

Belangenbehartiger Kwaliteit van leven, NFK

Foto Sander Weel

Sander Weel

Verzekeringsadviseur, Weel Assurantie & Advies

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2021