De uitslag bij borstkanker

Opslaan

Na de eerste onderzoeken krijg je de uitslag. Als het inderdaad om borstkanker gaat, breekt een intensieve en onzekere periode aan. Iedere vrouw heeft haar eigen manier om deze boodschap te verwerken en te delen met naasten.

Onzekere periode

Misschien is bij de uitslag al meer bekend over de soort borstkanker. Meestal zijn daar extra onderzoeken voor nodig. Dan wordt ook duidelijk welke behandeling het beste past bij jouw situatie.

Er volgt nu dus een onzekere tijd. Het kan een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent. In deze periode is goede steun vanuit je thuisomgeving belangrijk.

In gesprek met de arts

De diagnose hoor je in een gesprek met de arts. Het is handig om iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

De arts zal vertellen in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat staat in het behandelplan.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk betrouwbare informatie over de behandeling in te winnen. Misschien weet je nog niet hoe de behandeling eruit gaat zien of hoe lang de behandeling gaat duren. Informatie kan je helpen bij het maken van keuzes.

Omgaan met onzekerheid bij kanker

In deze video vertelt Sanne over hoe zij omgaat met onzekerheid bij kanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Astrid Scholten, radiotherapeut-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, Dr. Luc Strobbe, chirurg-oncoloog, CWZ, Borstkankervereniging Nederland (BVN)