Chemotherapie bij borstkanker

Opslaan

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Voor- en nadelen chemotherapie tegen elkaar afwegen

Chemotherapie is vaak een zware behandeling. Het is daarom belangrijk dat je samen met de arts de vooruitzichten afweegt tegen de mogelijke bijwerkingen en klachten op de lange termijn.

In deze afweging kun je verschillende factoren meenemen:

  • de uitgebreidheid van de ziekte (het stadium)
  • kenmerken van de tumor
  • je leeftijd en conditie
  • het te verwachten resultaat van de chemotherapie

Bij een hoge leeftijd en/of verslechterde conditie kan de chemotherapie meer kwaad dan goed doen. Overleg met de arts wat in jouw situatie de beste keuze is.

Combinaties van soorten chemotherapie           

Soms wordt een combinatie van verschillende soorten chemotherapie gegeven. Dit geeft een sterkere werking tegen de tumor.

Na verloop van tijd kunnen kankercellen resistent worden voor bepaalde chemotherapie. Dit betekent dat de groei van de kankercellen niet meer afgeremd wordt door de chemotherapie. Meestal kun je dan andere medicijnen krijgen.

Wanneer chemotherapie bij borstkanker?

Je kunt chemotherapie krijgen als onderdeel van de genezende behandeling, of als palliatieve behandeling.

Als onderdeel van de genezende behandeling zijn er 2 opties:

  • adjuvant: chemotherapie na de borstoperatie
  • neo-adjuvant: chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie

Een palliatieve behandeling wordt gegeven als kanker is uitgezaaid naar andere organen en genezing niet meer mogelijk is.

Chemotherapie na de operatie (adjuvante chemotherapie)

Na de borstsparende operatie of borstamputatie kan de arts een aanvullende behandeling met chemotherapie voorstellen als er een aanzienlijk risico is dat de borstkanker gaat uitzaaien. Dit risico wordt ingeschat op basis van de stadiumindeling, kenmerken van de tumor en je leeftijd. Doel van de adjuvante chemotherapie is om de kans te verkleinen dat er uitzaaiingen optreden.

Chemotherapie na de operatie kan het risico op uitzaaiingen met ongeveer de helft verminderen. Vraag de arts om een goede uitleg over het behandeladvies. En wat je daarbij allemaal moet overwegen.

Je begint meestal een paar weken na de operatie of bestraling met chemotherapie. Het aantal kuren chemotherapie is afhankelijk van hoe groot het risico op uitzaaiingen is. De duur van de chemotherapie bedraagt tussen de 3 en 6 maanden.

Heb je een hormoongevoelige tumor, dan krijg je naast chemotherapie ook hormonale therapie. Bij HER2-positieve borstkanker wordt de chemotherapie gecombineerd met doelgerichte therapie.

Chemotherapie voor de operatie (neo-adjuvante chemotherapie)

Soms is voor de operatie al duidelijk dat een aanvullende behandeling met chemotherapie nodig is. Het is dan mogelijk om eerst te starten met chemotherapie en daarna de operatie uit te voeren.

De arts kan dit adviseren als je een tumor hebt die snel groeit, een vorm van borstkanker heeft die lastig te opereren is of wanneer uitzaaiingen in de lymfeklieren rondom de borst gevonden zijn. Door de chemotherapie kan de tumor in de borst krimpen en kunnen eventuele uitzaaiingen kleiner worden of zelfs verdwijnen.

Waarom chemotherapie voor de operatie?

Er is geen verschil in overlevingskansen tussen chemotherapie voor en chemotherapie na de operatie. Het voordeel van chemotherapie voor de operatie is dat de tumor zodanig kan krimpen dat een borstamputatie soms niet meer nodig is en de chirurg de operatie borstsparend kan uitvoeren.

De chemotherapie kan er ook voor zorgen dat uitzaaiingen in de lymfeklieren kleiner worden of verdwijnen, waardoor een okselkliertoilet of bestraling van de lymfeklieren misschien niet meer nodig is.

Bij een HER2-positieve tumor kan chemotherapie voor de operatie worden gecombineerd met doelgerichte therapie.

Chemotherapie bij uitgezaaide borstkanker

Bij uitgezaaide borstkanker kan chemotherapie de ziekte afremmen en klachten verminderen.

Chemotherapie wordt gegeven als de uitzaaiingen niet hormoongevoelig zijn of niet meer reageren op hormonale therapie. Of als de uitzaaiingen erg snel groeien.

Er is geen standaardmiddel of behandelschema voor chemotherapie bij uitgezaaide borstkanker. Welke chemotherapie je krijgt, hangt af van verschillende factoren. Zoals de kans dat de chemotherapie aanslaat, welke bijwerkingen je kunt verwachten en welke behandelingen je in het verleden hebt gehad voor de borstkanker. De arts zal dit met je bespreken.

Centraal in de behandeling staat de kwaliteit van leven. De nadelige effecten van de bijwerkingen  van de chemotherapie wegen in een palliatieve fase zwaarder dan bij de genezende behandelingen. Met de middelen die beschikbaar zijn, wil de arts je zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven geven.

Als de behandeling te intensief blijkt te zijn, kun je met de arts overleggen of de chemotherapie aangepast kan worden. Misschien kun je een lagere dosis krijgen, kan de tijd tussen de kuren langer zijn of kan 1 van de medicijnen in de chemokuur worden weggelaten.

Heb je eerst een bepaalde soort chemotherapie gehad, dan kan de behandelingen worden vervolgd met een andere soort. Ook dit is maatwerk.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Bijwerkingen van chemotherapie bij borstkanker

Door de chemotherapie kun je last hebben van bijwerkingen.

Lees verder over bijwerkingen van chemotherapie en wat je ertegen kunt doen.

Gevolgen van chemotherapie bij borstkanker

Ook op de lange termijn kan chemotherapie klachten veroorzaken. Je kunt last krijgen van:

Nieuwe ontwikkelingen: wetenschappelijk onderzoek naar chemotherapie met doxorubicine bij HER2-positieve borstkanker

In deze video vertelt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven over chemotherapie met en zonder het medicijn doxorubicine (Adriamycine®) bij vrouwen met HER2-positieve borstkanker. Dit is onderzocht in de TRAIN2-studie. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland