Leukemie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wat is leukemie?

Leukemie is een vorm van kanker waarbij het beenmerg teveel witte bloedcellen maakt. Deze witte bloedcellen rijpen bovendien niet goed uit. Hierdoor kunnen ze het lichaam niet goed meer beschermen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Het gevolg is dat de weerstand van het lichaam afneemt.

Daarnaast ontstaan er tekorten van andere normale bloedcellen, zoals rode bloedcellen en bloedplaatjes. Dat komt doordat de kwaadaardige witte bloedcellen teveel ruimte in het beenmerg innemen.

Leukemie wordt ook wel bloedkanker genoemd.

Risicofactoren van leukemie

Leukemie is net als alle andere vormen van kanker niet besmettelijk. De ziekte is ook niet erfelijk, alhoewel er in bepaalde families een licht verhoogde kans op het ontstaan van leukemie aanwezig is. Voor sommige aangeboren afwijkingen geldt dat ze de kans op leukemie verhogen. 

Vormen van leukemie

De meest voorkomende vormen van leukemie zijn:

Acute of chronische leukemie

In hoeverre de witte bloedcellen normaal kunnen uitrijpen, bepaalt of het om acute of chronische leukemie gaat.

  • Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen in het beenmerg niet goed meer uit en nemen snel in aantal toe. Hierdoor wordt een patiënt snel ernstig ziek. Als er geen behandeling wordt gestart, komt hij te overlijden.
  • Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit, maar werken ze niet helemaal normaal. Het duurt een tijd voor er klachten optreden.

Lymfatische of myeloïde leukemie

Het type witte bloedcel dat ongecontroleerd gaat delen, bepaalt of het om lymfatische of myeloïde leukemie gaat.

  • Ontstaan de leukemiecellen  in de ontwikkeling van lymfoïde voorlopercel naar bloedcel, dan noemen we dit lymfatische leukemie.
  • Ontstaan de leukemiecellen in de ontwikkeling van myeloïde voorlopercel naar bloedcel, dan spreken we van myeloïde leukemie.

Het verschil tussen de soorten leukemie is belangrijk voor het doen van voorspellingen over het verloop van de ziekte. En voor het bepalen van de behandeling.

Leukemie bij kinderen

Er is verschil tussen leukemie op kinderleeftijd en leukemie bij volwassenen. De behandeling en de genezingskansen zijn anders. Meer informatie over leukemie bij kinderen kun je vinden bij de Vereniging Kinderkanker Nederland (voorheen VOKK).

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2018