Onderzoeken bij leukemie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door bloedonderzoek is meestal snel duidelijk of je leukemie hebt of niet. Daarna zijn meer onderzoeken nodig, bijvoorbeeld om te bepalen welke soort leukemie je hebt.

Kom je bij de huisarts met klachten die op leukemie wijzen, dan laat de huisarts je bloed onderzoeken. Is er iets mis met je bloed, dan stuurt de huisarts je door naar de hematoloog. Dat is een arts met veel kennis over bloedziekten.

Onderzoeken bij de hematoloog

Bij de hematoloog krijg je een aantal vervolgonderzoeken. Die zijn nodig om te onderzoeken welke soort leukemie je hebt. Pas als dat duidelijk is, kan je arts inschatten hoe ernstig de ziekte is, en een behandeling voorstellen.

Vaak is er onderzoek van de chromosomen of van het DNA nodig om je vooruitzichten in te kunnen schatten. Die onderzoeken kosten tijd. Bij acute leukemie start soms de behandeling al voor deze details bekend zijn.

Lees verder over:

Ziekenhuizen voor leukemie

Misschien moet je voor sommige onderzoeken of voor de behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Als je een zeldzame soort leukemie hebt, is het belangrijk dat je behandelaars genoeg kennis en ervaring hebben.

Lees op hematon.nl over het kiezen van je ziekenhuis.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Reinier Raymakers

Hematoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022