Genprofieltest

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Met een genprofieltest kan je arts de kans op uitzaaiingen voorspellen. De uitslag van de genprofieltest kan helpen beslissen of bepalen of chemotherapie na de operatie wel of niet nodig is. Een veelgebruikte test is de MammaPrint.

Wanneer kun je in aanmerking komen voor een genprofieltest?

Een genprofieltest is alleen mogelijk als je voldoet aan deze voorwaarden:

Met de arts kun je bespreken of een genprofieltest in jouw situatie geschikt is. 

Waarom een genprofieltest?

Als je borstkanker hebt, schat de arts de kans op uitzaaiingen in. Hierbij kijkt de arts naar een aantal zaken, zoals je leeftijd, hoe groot en agressief de tumor is, welke soort borstkanker je hebt en of er uitzaaiingen in je okselklieren zijn. 

Soms is deze informatie nog niet genoeg om de kans op uitzaaiingen in te schatten. De kans op uitzaaiingen is belangrijk om de beste behandeling te kunnen kiezen. Dan kan een genprofieltest helpen.

De uitslag kan een ‘hoog risico’ of een’ laag risico’ uitslag zijn. Een hoog risico uitslag betekent dat er een grotere kans is op uitzaaiingen. Je arts zal dan een behandeling met chemotherapie voorstellen. Bij een laag risico uitslag zal je arts adviseren om chemotherapie achterwege te laten.

Hoe werkt een genprofieltest?

Voor de genprofieltest gebruikt de arts een stukje van de tumor dat bij de operatie is weggehaald, of wat weefsel van de biopsie. De arts kan met een genprofieltest meten hoe actief bepaalde genen zijn in het DNA van de borstkankercellen. De activiteit van die genen zegt iets over het risico op uitzaaiingen. 

Vergoedt de zorgverzekeraar een genprofieltest?

Een genprofieltest zit niet het basispakket van je zorgverzekering. Heb je een aanvullende verzekering, dan krijg je de genprofieltest meestal wel vergoed.

Informeer vooraf bij je verzekeraar of je de kosten van dit onderzoek vergoed krijgt. Als dat niet zo is, zijn de kosten voor de MammaPrint zo’n € 2.600. 

Nieuwe ontwikkelingen: wetenschappelijk onderzoek naar de MammaPrint

In deze video vertelt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven over de meerwaarde van de MammaPrint en hoe die wetenschappelijk is onderzocht in de MINDACT-studie. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Aafke Honkoop

Dr. Aafke Honkoop

Internist-oncoloog, Isala

Foto Rhodé Bijlsma

Dr. Rhodé Bijlsma

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021