Genprofieltest

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een genprofieltest helpt bij het bepalen of een aanvullende behandeling met chemotherapie nodig is. Er zijn 2 genprofieltesten beschikbaar: MammaPrint® en Oncotype DX®.

Om borstkanker te behandelen is chemotherapie niet altijd nodig. Soms is een operatie voldoende, eventueel samen met bestraling.

De genprofieltest kan uitwijzen of aanvullende chemotherapie een meerwaarde heeft. Als chemotherapie niet persé de beste optie is, kunnen zo ook de bijwerkingen van de behandeling en eventuele gevolgen op de lange termijn vermeden worden.

Hoe werkt een genprofieltest?

De genprofieltest meet de activiteit van bepaalde genen. Zo voorspelt de test of het risico op uitzaaiingen groot of klein is.  

Voor de test wordt tumorweefsel gebruikt dat bij de operatie is verwijderd. Of je krijgt een biopsie om tumorweefsel af te nemen.

Bij een groot risico op uitzaaiingen na de operatie zal de arts een aanvullende behandeling met chemotherapie adviseren. Of er wordt gekozen voor een behandeling met chemotherapie voorafgaand aan de operatie.

De genprofieltest geeft alleen een aanwijzing voor behandeling met chemotherapie, en niet voor anti-hormonale therapie. Ook als uit de test een laag risico op uitzaaiingen geeft, kan de arts daarnaast aanvullende anti-hormonale therapie adviseren.

Wanneer een genprofieltest?

Voor een genprofieltest moet de borstkanker de volgende kenmerken hebben:

Met de arts kun je bespreken of de genprofieltest in jouw situatie geschikt is.

Vergoeding van de genprofieltest

De genprofieltest wordt niet standaard vanuit de basisverzekering vergoed. Het merendeel van de zorgverzekeraars vergoedt de genprofieltest vanuit de aanvullende verzekering. Informeer vooraf bij je verzekeraar of dit onderzoek in je polis zit.

Nieuwe ontwikkelingen: wetenschappelijk onderzoek naar de MammaPrint

In deze video vertelt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven over de meerwaarde van de MammaPrint en hoe die wetenschappelijk is onderzocht in de MINDACT-studie. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Inge-Marie Obdeijn

Radioloog, Erasmus MC

illustratie-arts-man

Prof. Ruud Pijnappel

Radioloog, UMC Utrecht

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2019