Behandeling van teruggekeerde borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Borstkanker kan na de behandelingen terugkomen. Er kan bijvoorbeeld weer een tumor ontstaan in je borst of het litteken of in de lymfeklieren rondom de borst. Dan kun je opnieuw behandelingen krijgen die gericht zijn op genezing. Zijn er uitzaaiingen op andere plekken in je lichaam? Dan word je behandeld om de ziekte af te remmen of je klachten te verminderen.

Lees op deze pagina over:

Er kan ook een nieuwe tumor in de borst ontstaan die niets te maken heeft met de eerdere kanker. Lees verderop deze pagina de informatie over een nieuwe tumor (opnieuw borstkanker).

Wat wordt bedoeld met teruggekeerde borstkanker?

Borstkanker kan na de behandeling op 3 manieren terugkomen:

  1. Er zit een nieuwe tumor op de plek waar eerder de kanker ontstond: in de borst of het litteken. Dit heet een lokaal recidief.
  2. Er zitten uitzaaiingen in de lymfeklieren in de oksel, rondom het sleutelbeen of bij het borstbeen. Dit heet een regionaal recidief. 
  3. Er zitten uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam. Meestal gaat het dan om uitzaaiingen in de botten, longen, lever of hersenen. Lees verder over uitgezaaide borstkanker.

Onderzoeken bij vermoeden van een teruggekeerde tumor

Bij een vermoeden van een teruggekeerde tumor krijg je een punctie en een biopsie. Meestal gebruikt de arts ook een echografie hierbij. Uit deze onderzoeken blijkt of het inderdaad een tumor is of niet.

Onderzoek naar uitzaaiingen

Bij 1 op de 3 vrouwen met een teruggekeerde tumor in het borstgebied is er ook sprake van uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam. Daarom krijg je altijd aanvullend onderzoek om eventuele uitzaaiingen op te sporen.

Je kunt één of meer van de volgende onderzoeken krijgen:

Worden er bij deze onderzoeken uitzaaiingen in andere organen gevonden? Dan wordt er meestal een biopsie genomen van één van de uitzaaiingen.

Met een biopsie onderzoekt de arts of de uitzaaiingen inderdaad van de borstkanker komen. En ook welke kenmerken de uitzaaiingen hebben. Zijn ze bijvoorbeeld hormoongevoelig? HER2-positief? Met de uitslag van de biopsie kan de arts de behandeling van de uitgezaaide kanker verder op maat maken. 

Soms zit de uitzaaiing op een plek die het lastig maakt om een biopsie te doen. Dan bespreekt je arts met je wat de mogelijkheden zijn.

Is er kans op genezing na teruggekeerde borstkanker?

De kans op genezing na teruggekeerde borstkanker hangt af van de plaats waar de tumor is teruggekomen. Komt de kanker terug in je borst of borstwand, of in de lymfeklieren in de oksel of rond het sleutelbeen of borstbeen? Dan is genezing meestal nog mogelijk.

Heb je uitzaaiingen in andere organen, zoals de lever, longen of botten? Dan is genezen meestal niet meer mogelijk. De behandeling richt zich op het afremmen van de ziekte en het verminderen van klachten. Dit heet een palliatieve behandeling. Lees verder over uitgezaaide borstkanker.

Behandeling van borstkanker die is teruggekeerd in de borst of de lymfeklieren daaromheen

Van teruggekeerde borstkanker in je borst of in de lymfeklieren daaromheen (lokaal of regionaal recidief) kun je genezen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De behandelingen hebben allemaal genezing als doel.

Welke behandeling je kunt krijgen, hangt af van eerdere behandelingen die je hebt gehad:

  • Heb je eerder een borstsparende operatie met bestraling gehad, dan is vaak een borstamputatie nodig. Soms kan de arts een tweede borstsparende operatie uitvoeren.
  • Heb je eerder een borstamputatie gehad zonder bestraling, dan kun je bestraling op de borstwand krijgen. De borstwand is de plek waar eerst de borst zat. Soms is het nodig om eerst een operatie te doen.
  • Heb je eerder bestraling gehad, dan kun je soms opnieuw bestraling krijgen, in combinatie met hyperthermie.
  • Is de teruggekeerde tumor hormoongevoelig, dan kun je (opnieuw) anti-hormonale therapie krijgen.
  • Heb je eerder nog geen chemotherapie gehad, dan kun je in sommige gevallen bij teruggekeerde borstkanker alsnog chemotherapie  krijgen.
  • Heb je eerder al chemotherapie gekregen en is dit opnieuw nodig? Dan bespreekt de arts met je welke medicijnen nu het meest geschikt zijn. Soms is dat samen met doelgerichte therapie.

De arts kan ook een combinatie van deze behandelingen voorstellen. Bij teruggekeerde borstkanker krijg je een nieuw behandelplan.

Een nieuwe tumor (opnieuw borstkanker)

Het is ook mogelijk dat je opnieuw borstkanker krijgt. Deze tweede, nieuwe tumor heeft niets met de eerste ziekte te maken. 

De nieuwe tumor kan dan verschillen van de eerdere ziekte en zich ook anders gedragen. Hierdoor kan ook het behandelplan anders zijn. Een tweede, nieuwe borsttumor is meestal weer goed te behandelen met genezing als doel.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Iris van der Ploeg

Dr. Iris van der Ploeg

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022