Uitgezaaide borstkanker

Uitzaaiingen bij borstkanker

Opslaan
Kanker kan uitzaaien. Komen kankercellen in een lymfevat terecht, dan kunnen zij in de lymfeklieren uitgroeien tot een uitzaaiing. De eerste uitzaaiing ontstaat meestal in een schildwachtklier. Dit is een lymfeklier die direct lymfe-afvloed ontvangt van het gebied in de borst waar de tumor zit.

Schildwachtklieren kunnen op verschillende plaatsen rond de borst zitten. Meestal zitten ze in de oksel. Maar soms ook onder het sleutelbeen, naast het borstbeen tussen de ribben en in de borst zelf.

Een ander woord voor uitzaaiingen in de schildwachtklieren is regionale uitzaaiingen.

Kankercellen kunnen zich ook via het bloed verspreiden. En bijvoorbeeld in de botten, longen of lever uitgroeien tot tumoren. Een ander woord voor dit soort uitzaaiingen is uitzaaiingen op afstand.

Krijgt u (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de lever? Dan zijn dit bijna altijd kankercellen afkomstig van de oorspronkelijke borsttumor. U heeft dan geen leverkanker, maar uitzaaiingen van borstkanker.

Lymfeklieren rond de borst

Lymfeklieren rond de borst
Als borstkanker uitzaait, is dat vaak eerst naar de lymfeklieren rondom de borst. Deze lymfeklieren liggen in de oksel (1), bij het sleutelbeen (2) en onder het borstbeen (3).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2013

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Witkamp, A.J. (chirurg-oncoloog), Prof. Dr. Struikmans, H. (radiotherapeut), Dr. Vrijaldenhoven, S. (medisch oncoloog), Dr. Duijnhoven van, F. (chirurg), Hamoen, W. (ervaringsdeskundige), Haarhuis, B. (ervaringsdeskundige), Sjoerdsma, F. (ervaringsdeskundige), Doff, A. (ervaringsdeskundige)