Gewicht en borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij veel vrouwen die een behandeling krijgen voor borstkanker neemt het gewicht toe. Hoe dit precies komt, is niet duidelijk.

De meeste vrouwen worden in het eerste jaar na de diagnose zwaarder. Zowel chemotherapie als anti-hormonale therapie kunnen een gewichtstoename veroorzaken. Vrouwen die voor de behandeling nog niet in de overgang zijn, hebben meer kans hebben op een toename in lichaamsgewicht dan vrouwen die dan al wel in de overgang zijn.

Niet lekker in je vel

Zwaarder worden tijdens de behandeling is voor veel vrouwen een onaangename verrassing. Ze vinden het vaak erg vervelend.

Veel vrouwen zitten door de behandeling, alle spanningen en vermoeidheid niet lekker in hun vel. Door vermoeidheid lukt het misschien niet om zoveel te bewegen als je zou willen. Hierdoor is er vaak een toename in gewicht en een verlies in spierkracht. Dit kan een minder positief beeld over jezelf geven.

Bij borstkanker krijg je vaak ook te maken krijgen met veranderingen aan je lichaam. Bijvoorbeeld door de operatie, haaruitval of lymfoedeem. Deze veranderingen kunnen de minder positieve gedachtes over je zelfbeeld versterken.

Wat kun je zelf doen?

Wees je bewust van het risico

Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je door de behandeling van borstkanker kunt aankomen. Als je dit weet voor de start van de behandeling, kun je op je gewicht letten en de gewichtstoename voorkomen of beperken. Als dat lukt, is dat een enorme winst.

Eet gezond

Ook is het aan te raden om gezond te eten tijdens je behandeling. Een streng dieet is niet nodig en zelfs ook niet wenselijk. Maar erop letten dat je niet te veel calorieën inneemt, kan wel helpen.

Verder is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten. Eiwitten zijn goed voor de spieropbouw en kunnen helpen de spiermassa op peil te houden. Misschien val je dan niet af, maar wordt de verhouding spierweefsel en vetmassa in je lichaam wel anders. Dat levert ook gezondheidswinst op.

Beweeg iedere dag een half uur

Probeer iedere dag een half uur te bewegen. Hiermee houd je je gezondheid op peil.

Wil je spiermassa opbouwen, dan is een intensiever programma met krachttraining nodig. Een oncologische fysiotherapeut kan je hierbij begeleiden.

Overweeg begeleiding door een diëtist

Lukt het niet om af te vallen, bespreek dan met de arts of verpleegkundige of een diëtist je kan begeleiden bij je voeding.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Ine Meen

Ine Meen

Verpleegkundig specialist, ZGT

Linkedin

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Linda Stengs

Verpleegkundig specialist, Rode Kruis Ziekenhuis

Foto Truus Smit-Hoeksma

Truus Smit-Hoeksma

Verpleegkundig specialist, Dijklander Ziekenhuis

Linkedin

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2020