Borstkanker en je relatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je borstkanker krijgt, heeft dat invloed op je relatie. Niet alleen je lichaam verandert. Je moet samen leren omgaan met de diagnose, behandelingen, veranderingen aan je lichaam, de onzekerheid en alle emoties die daarbij komen kijken.

Jij en je partner hebben allebei tijd nodig om te beseffen wat er gebeurt. Het kan zijn dat jullie door de ziekte een andere kijk op het leven krijgen, en moeten wennen aan het idee van een andere of nieuwe toekomst. Samen maak je dit proces door.

Veranderingen in het dagelijkse ritme

Daarnaast krijg je te maken met praktische veranderingen. Zo kan het dagelijks leven van jou en je partner (tijdelijk) ingrijpend veranderen. Bijvoorbeeld omdat je tijdens de behandelingen zorg en hulp nodig hebt.

Ook zullen veranderingen in de taakverdeling onvermijdelijk zijn. Dat lijkt misschien iets om makkelijk overheen te stappen, maar toch moet je samen zoeken naar een nieuw evenwicht waarbij jullie je allebei goed voelen.

Praten over wensen en verwachtingen

Mensen die kanker krijgen, willen hun partner vaak niet belasten met negatieve emoties. Ze hebben de neiging dit soort gevoelens voor zichzelf te houden. Toch is het goed om deze emoties met elkaar te bespreken. Het leidt tot meer begrip en maakt het makkelijker elkaar te steunen.

De beste basis is door in elk gesprek jezelf te blijven. Laat je eigen verdriet, boosheid of wanhoop zien, als je dat voelt. Probeer deze gevoelens te uiten en niet de ander te sparen. Als je partner afwerend of afwijzend reageert, vertel dan ook hoeveel pijn dat je doet. Dat is heel moeilijk, maar daarmee help je jezelf en de ander.

Tips voor een open gesprek met je partner

  • Vertel je partner wat je denkt, wat je voelt, waar je bang voor bent, waar je behoefte aan hebt. Daarmee stimuleer je de ander dat ook te doen. Benoem ook wat goed gaat, wat je fijn vindt en waar je dankbaar voor bent.
  • Luister naar elkaar zonder te oordelen of direct te zoeken naar een oplossing. Sta open voor elkaars gevoelens en problemen. Accepteer dat gevoelens voor jullie allebei verschillend kunnen zijn.
  • Probeer niet in te vullen voor de ander.
  • Respecteer elkaars wensen en behoeften. Heb begrip voor elkaars verschillende verwerkingsstijlen. Ook al lijken deze haaks op elkaar te staan.
  • Plan dit soort gesprekken, zodat de ander weet: nu gaan we over kanker en de gevolgen spreken. Zo voorkom je dat je overvallen wordt of dat je de ander overvalt.
  • Bij lastige gesprekken kun je een stukje gaan wandelen, dan ben je letterlijk en figuurlijk in beweging, en in een andere omgeving.
  • Laat de ziekte jouw leven en dat van je partner niet overnemen. Maak ook tijd voor ontspannende activiteiten die je samen kunt ondernemen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiƫntenorganisatie

Website

Foto Ine Meen

Ine Meen

Verpleegkundig specialist, ZGT

Linkedin

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Linda Stengs

Verpleegkundig specialist, Rode Kruis Ziekenhuis

Foto Truus Smit-Hoeksma

Truus Smit-Hoeksma

Verpleegkundig specialist, Dijklander Ziekenhuis

Linkedin

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2020