Vruchtbaarheid en borstkanker

Opslaan

Door de behandeling van borstkanker kun je onvruchtbaar worden. De kans daarop is het grootst bij een behandeling met chemotherapie en met anti-hormonale therapie. Heb je een kinderwens, dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met de arts te bespreken.

De invloed van chemotherapie en anti-hormonale therapie op vruchtbaarheid

Hoeveel invloed de behandeling op je vruchtbaarheid heeft, hangt af van een aantal dingen. Zoals je leeftijd, de soort en de dosis van de medicijnen en je vruchtbaarheid voor de start van de behandeling.

Bij de uitgebreide informatie over vruchtbaarheid kun je lezen:

Mogelijkheden bij een kinderwens

In het dossier over vruchtbaarheid vind je informatie over de verschillende manieren waarop je vruchtbaarheid gespaard kan worden. En over de mogelijkheden als je onvruchtbaar bent geworden.

Anticonceptie tijdens en na de behandeling van borstkanker

Sommige behandelingen voor borstkanker kunnen de foetus schaden. Het advies is daarom om tijdens en een tijdje na de behandeling niet zwanger te worden. In deze periode kun je anticonceptie gebruiken. Overleg met je arts welk voorbehoedsmiddel voor jou het meest geschikt is.

In zijn algemeenheid geldt: het is niet verstandig om anticonceptie met hormonen te gebruiken als je hormoongevoelige borstkanker hebt (gehad). Door de hormonen kan de tumor namelijk groeien of terugkomen. Het koperspiraaltje en condooms zijn goede alternatieven.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Ine Meen, Linda Stengs, Borstkankervereniging Nederland (BVN), Truus Smit-Hoeksma