Onderzoeken bij borstkanker

Echografie bij borstkanker

Opslaan

Voor een echografie van de borst is geen voorbereiding nodig. Met een echografie van de borst kan de arts mogelijke veranderingen in het borstweefsel zichtbaar maken. De echografie kan de arts ook meer duidelijkheid geven over wat er op een mammografie is te zien. 

De echografie laat beter zien of de afwijking in de borst vocht bevat (cyste) of dat de afwijking op een weefselmassa berust. Dit kan een goedaardige of kwaadaardige tumor zijn. Net als de mammografie kan ook de echografie de grootte van de afwijking goed weergeven.

De arts onderzoekt soms ook de oksel op mogelijke afwijkingen van de okselklieren. Vindt hij een afwijking in de oksel? Dan kan hij besluiten om cellen uit de okselklier weg te nemen voor verder onderzoek. Het weghalen van cellen uit de oksel gebeurt meestal met een punctie. De patholoog onderzoekt. de cellen in het laboratorium onder de microscoop.

Echografie van de lever

Met een echografie van de lever kan de arts mogelijk uitzaaiingen in de lever in beeld brengen.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Hoe gaat een echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoort u niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Echografie is een eenvoudig, niet-belastend onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De arts smeert een gel op uw huid. Hij beweegt een klein apparaatje dat geluidsgolven uitzendt over de huid. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen op foto’s.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.