Punctie bij borstkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij een punctie neemt een arts cellen en vocht weg uit de afwijking in je borst. Of uit de lymfeklieren rond de borst. Om te kijken of daar kankercellen zitten.
Lees op deze pagina over:
- Wat is een punctie?
- Hoe gaat een punctie?
- Beeld bij de punctie
- Uitslag van de punctie
- Klachten na de punctie
Wat is een punctie?
Bij een punctie zuigt de arts cellen en vocht op van de afwijkende plek in je borst. Of van een of meer lymfeklieren in de buurt van je borst. Die cellen en dat vocht gaan voor onderzoek naar het laboratorium.
Hoe gaat een punctie?
De arts prikt met een dunne naald door je huid. Tot de naald bij de plek van de afwijking is. De cellen en het vocht komen vanzelf in de holte van de naald terecht.
Een verdoving is meestal niet nodig. Na de punctie kun je meteen naar huis.
Beeld bij de punctie
Om precies te bepalen waar de arts moet prikken, wordt vaak een echografie gebruikt. Zo ziet de arts op een beeldscherm goed wat hij of zij doet.
Uitslag van de punctie
De patholoog onderzoekt de cellen en het vocht en stuurt de uitslag naar je arts. Met de uitslag weet de arts of de afwijking goedaardig of kwaadaardig is. Kwaadaardig betekent dat je kanker hebt.
De uitslag van het onderzoek is vaak dezelfde dag bekend. De arts bespreekt de uitslag met je.
Vindt de arts kwaadaardige cellen, dan krijg je ook nog een biopsie. Veel ziekenhuizen doen meteen een biopsie in plaats van een punctie.
Klachten na een punctie
Na een punctie kan je borst een paar dagen wat beurs en pijnlijk aanvoelen. Ook kun je een blauwe plek krijgen waar de naald je borst in is gegaan. Of je borst wordt daar wat dikker (zwelling). Het kan ook zijn dat je een harde plek of een kleine knobbel voelt op de plek van de punctie. Meestal gaan dit soort klachten vanzelf weer over.
Goed om te weten: de biopsie beschadigt je borstweefsel niet. En: de kankercellen verspreiden zich niet door je lichaam door dit onderzoek.